Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

07. 05. 2013. 14:30 >> 14:30

NAUČNE TVRDNJE

Sijeda kosa odbrojava dane?

Neželjena siva kosa uskoro bi lako mogla da postane stvar prošlosti, tvrdi tim holandskih naučnika.

 

Osobe koje posijede razviju "masivni epidermalni oksiditativni stres" kroz akumulaciju vodonikovog peroksida u folikulu kose, uzrokujući da kosa sama sebe izbeljuje iznutra prema spolja - a takav proces bi mogao uspešno da se  liječi jednim tretmanom.

"Tokom godina osmišljeni su brojni ljekovi koji su obećavali sakrivanje sijede kose. Ali sada je  prvi put otkriven tretman koji rješava uzrok problema", kaže doktor Gerald Vajsman.

Istraživanje pokazuje da taj tretman uspješno djeluje i na probleme s pigmentom kože, vitiligom koji se manifestuje bijelim mrljama po koži.

"To stanje, iako je samo kozmetičke prirode, može poprilično jako emocionalno da utiče na ljude koji imaju taj problem. Razvijanje tretmana koji bi riješio problem vitiliga sigurno bi poboljšao kvalitet života mnogih ljudi" kaže Vajsman.

U studiji je  učestvovalo  2.411 osoba koje imaju vitiligo, a nakon liječenja s pseudokatalazom aktiviranom sunčevom svjetlošću, pigment kože se nakon tretmana vratio.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније