Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

07. 05. 2013. 20:49 >> 20:51

LJEKARI IZ BOSTONA

Stvorena čestica koja zamjenjuje pluća

Tim ljekara iz dječje bolnice u Bostonu stvorio je mikro-česticu koja može biti ubačena u ljudsku krv kako bi joj dala kiseonik bez ikakve pomoći pluća.

Čestice mogu da pacijenta održe u životu 30 minuta nakon prestanka rada pluća – što je u normalnim okolnostima dovoljno da se spriječi srčani udar ili oštećenje mozga usljed nedostatka kiseonika.

Svaka čestica sadrži tri do četiri puta više kiseonika nego naša crvena krvna zrnca. Kiseonik je smješten u membrani napravljenoj od masti.

Iako ona može biti napravljena i od drugih materijala, u prošlosti su se čestice zaglavljivale u kapilarima, a omotač od masti je dovoljno fleksibilan kako bi se ovo izbjeglo.

Doktor Džon Kir prvi put je počeo da traži način da se dopremi kiseonik u krv bez disanja nakon tragičnog iskustva sa jednim od njegovih pacijenata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније