Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

06. 02. 2013. 10:03 >> 10:07

onkologija

Liječenje koje uliva nadu

Onkolozi ponovo najavljuju kako su na pragu nove metode pravovremenog otkrivanja kancera i time uspješnije terapije liječenja.

Kada je riječ o bolestima karcinoma, rijetko ko se usudi da govori o potpunom ozdravljenju. 

Međutim, sada je riječ o daleko većem saznanju o ćelijama tumora, na osnovu kojeg se naučnici nadaju da bi buduće terapije mogle da postanu individualnije i time uspješnije.

Iako istraživanja ove vrste nisu nova, ovaj ogranak medicine se, kako se čini, još uvijek nalazi na početku razvoja. Dešifrovanje ćelija tumora bio je važan korak. Ono što je novo i što zapravo uliva novu nadu  jeste činjenica da naučnici danas mnogo više znaju o ćelijama tumora. Ovaj proces naziva se potpuna klasifikacija ćelija.

„Problem je u tome što nije svaki rak isti. Postoji više od 200 različitih vrsta oboljenja, a i ona se razlikuju od pacijenta do pacijenta“, kaže predsedavajući njemačkog Centra za istraživanje raka u Hajdelbergu, Otmar Vistler povodom Svjetskog dana borbe protiv raka (4. februar).

Pomenuto potpuno razlaganje ćelija omogućava utvrđivanje i najmanjih promjena u ćelijama tumora, koje su u pojedinim grupama pacijenata oboljelih od karcinoma iste. To je takoreći, kako kaže Vistler, polazna tačka novih istraživanja, odnosno primjene nove metode. Prvi uspjesi su već zapaženi i to u terapiji raka dojke i crnog raka kože.

„Ali uprkos tome, hemoterapija će i dalje biti u upotrebi. Razlika je u tome što ćemo moći da je primjenjujemo preciznije”, kaže Hagen Pfunder iz preduzeća „Roche Pharma AG“.

Potpunim razlaganjem ćelije tumora, načnici dolaze do velike količine novih podataka, koji ne nude samo informacije o karcinomu, već i o tome od kojih nasljednih bolesti neko boluje.

Međutim, pitanje koje se nameće je, da li bi pacijentu trebalo saopštiti sve te informacije ili je bolje da on to uopšte ne zna? Šta se uopšte smije činiti sa tim podacima? “Mišljenja se razlikuju. U Hajdelbergu je osnovana jedna etička komisija, koja bi trebalo da odgovori na sva ta pitanja”, kaže šef odjeljenja za molekularnu genetiku u njemačkom Centru za istraživanje raka, Peter Lihter.

Ostaje otvoreno i pitanje troškova. Potpuno razlaganje i analiza ćelije tumora je skupa, a obrada velike količine podataka zahtijeva i nove kapacitete. Osim toga, ljekovi bi u tom slučaju takođe postali skuplji, budući da bi jednu vrstu tableta mogla da koristi samo jedna manja grupa pacijenata. S druge strane, iako bi troškovi porasli, s obzirom na veću preciznost terapije, bilo bi manje grešaka u definisanju terapije, čime bi se na ovom polju troškovi svakako smanjili.(DW.DE)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније