Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

15. 02. 2016. 15:36   >>  15:21

ODGOVOR POZNATOG KUVARA

Zašto Mek Donaldsovi hamburgeri ne trunu?

Fotografije Mek Donaldsovih hamburgera koji godinama uspijevaju zadržati gotovo identičan izgled, bez ikakvih naznaka da bi uskoro mogli da istrunu, uvijek iznova su potvrda ljubiteljima zdrave hrane da je "brza hrana" "plastika" bez ikakve nutritivne vrijednosti.

Ovom uvijek aktuelnom tematikom pozabavio se i jedan od najcjenjenijih američkih kuvara, Džejms Kendži Lopez-Alt. Kendži je nagrađivani kuvar, autor bestselera "Laboratorija Hrane" (The Food Lab: Better Home Cooking through Science) i popularne istoimene kolumne, gdje se i ulovio u koštac s problemom "zombi" hamburgera koji odbijaju da "umru".

"Mek Donaldsovi hamburgeri su poput Roling Stounsa, nekako uspijevaju da uvijek ostanu isti. Valjda bi normalan hamburger trebao da počne da trune, na njemu bi trebalo da se namnože gljivice i buđ i trebalo bi da ga napadnu bube? Zvuči logično, ali nauka kaže drugačije", piše Kendži u svojoj kolumni.

Nastojeći i sam da provjeri šta se to događa s hamburgerima koji odbijaju da "umru", Kendži je i hamburgere i još nekoliko vrsta hrane "stavio na čekanje" u svome stanu. Nekoliko mjeseci kasnije, sušenu govedinu, ečenicu, krekere i sušeni grašak pronašao je u identičnom stanju, baš kao i sporne hamburgere.

"Da skratim priču, to se događa zbog nedostatka vode, odnosno zato što dolazi do sušenja. Vidite, Mek Donaldsovi hamburgeri su mali i tanki, pečeni su na veoma visokoj temperaturi koja je ubila većinu bakterija i to podstiče ubrzano sušenje i objašnjava nedostatak mikroorganizama koji bi podstaknuli truljenje. Pokušao sam da testiram i veće i manje hamburgere, kao i one koje sam ispekao kod kuće. Zanimljivo je da se na većima uvijek razvije buđ, a na manjima ne. To je zbog toga što se ne mogu osušiti na vrijeme", objašnjava Kendži.

"Nije da branim Mek Donalds, i bez ovoga je sasvim dovoljno razloga da ga zaobilazite u širokom luku. Ali ide mi na živce 'loša' nauka", naveo je poznati američki kuvar razlog svog upuštanja u ovaj eksperiment, prenosi Index.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније