Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92 ]

16. 02. 2016. 14:22 >> 14:24
3

PROGRES BEZ PRESEDANA

Izuzetni rezultati nove terapije protiv raka

Naučnici tvrde da su postigli “izvanredan” uspjeh modifikujući ćelije imunog sistema da se bore protiv raka krvi u prvim kliničkim ispitivanjima.

Među nekoliko desetina pacijenata kojima su ljekari predviđali svega nekoliko mjeseci života, eksperimentalni tretmani uz pomoć T-ćelija dali su izuzetne rezultate. 

U jednoj studiji je čak 94 odsto učesnika sa akutnom limfoblastičnom leukemijom primijećen potpuni nestanak simptoma, a uspješnim se smatra i liječenje 80 odsto pacijenata sa nekim drugim oblikom raka krvi, od kojih je više od polovine u potpunoj remisiji. 

Govoreći na godišnjem sastanku Američkog društva za napredak u nauci, istraživač Stenli Ridel kaže da je riječ o progresu bez presedana. Ljekari su u terapiji uklanjali imune ćelije pacijenta i obilježili ih molekulima "receptorima" koji uništavaju određene tipove raka, na isti način na koji druge T-ćelije uništavaju virus gripa ili druge infekcije. Zatim su ih ponovo ubrizgali u tijelo. 

"Ispitanici su nam bili ljudi kod kojih ni jedna druga terapija nije davala rezultate. Većini njih je predviđano da će živjeti svega još dva do pet mjeseci, prije nego što su dobili terapiju”, kaže Ridel. 

Testovi su do sada korišteni samo za određene vrste raka krvi, ali stručnjaci kažu da još treba da rade na tretmanu za tumore čvrstih tkiva, kao i da prate pacijente koji su u remisiji.

Stručnjaci se nadaju ne samo da će ovaj tretman predstavljati lijek za rak, nego i da će moći da "programiraju" T-ćelije tako da uništavaju kancer prije nego što i počne da raste. 

Od 35 pacijenata koji su obuhvaćeni ovom prvom fazom istraživanja, 94 odsto je ušlo u remisiju, ali istraživači podvlače da bi simptomi ipak mogli ponovo da se jave. Više od 40 pacijenata sa limfomom je takođe dobilo tretman, a u remisiji je više od 50 odsto njih. 

U grupi oboljelih od ne-Hodžkinovog limfoma postojali su dokazi o uništavanju svih simptoma raka u više od 80 slučajeva. 

"Kao i hemoterapija i radioterapija, ovo neće biti odgovor za sve oboljele", kaže Ridel, ali dodaje: "Mislim da je imunoterapija konačno zaslužila da se smatra terapijom protiv raka". 

Rad o ovom istraživanju trenutno je pod provjerom i čeka objavu u stručnim časopisima.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније