Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

12. 05. 2013. 21:57   >>  21:57

SMRTONOSAN

SZO: Novi virus se prenosi kontaktom

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da se novi smrtonosni respiratorni virus, od koga je 18 ljudi umrlo na Bliskom istoku, najvjerovatnije prenosi bliskim kontaktom između ljudi.

Riječ je o korona virusu sličnom teškom akutnom respiratornom sindromu - SARS, od koga je od kraja 2003. godine, kada se pojavio u Aziji, do danas umrlo više od 700 ljudi.

"Ono što najviše zabrinjava je činjenica da su se žarišta javila u različitim zemljama, što potkrepljuje hipotezu da u slučaju bliskog kontakta ovaj novi korona virus može da se prenese sa čovjeka na čovjeka", rekao je pomoćnik generalnog direktora SZO Keidži Fukuda novinarima u Rijadu, nakon posjete Saudijskoj Arabiji.

Međutim, neimenovani stručnjak za javno zdravlje rekao je za Rojters da "bliski kontakt" u ovom slučaju znači boraviti duži period na malom zatvorenom prostoru sa zaraženom osobom.

U Saudijskoj Arabiji su umrla još dva lica zaražena korona virusom u regionu al-Ahsa, epicentru bolesti u toj zemlji.

Zamjenik ministra zdravlja Saudijske Aranije Ziad Memis rekao je da je do sada potvrđeno 15 slučajeva oboljelih, dok je devet osoba umrlo.

U međuvremenu su francuske vlasti saopštile da je virus potvrđen kod dvije osobe u toj zemlji.

Pod ljekarskim nadzorom je 124 osobe koje su bile u kontaktu sa prvim pacijentom, od čega su tri osobe bili zdravstveni radnici. Od kada se virus prvi put pojavio, u septembru prošle godine u Saudijskoj Arabiji, registrovan je i u Jordanu, Francuskoj, Britaniji i Njemačkoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније