Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

15. 05. 2013. 09:37 >> 09:37

DOLAR PO DOZI

Vakcina protiv smrtonosnog rotavirusa

Indijski stručnjaci objavili kako je razvijena jeftina vakcina protiv opasnog rotavirusa, izazivača smrtonosne dijareje, od koje u Indiji svake godine umre 100.000 djece.

 

Virus, koji izaziva dehidrataciju i tešku dijareju,  odgovoran je za smrt 453.000 djece godišnje, a najveću prijetnju predstavlja za afričke i azijske mališane, kojima hitna medicinska pomoć često nije dostupna.

K. Vidžaragavan iz indijskog Odjeljenja za biotehnologiju, jedan od učesnika u izradi nove vakcine koja je dobila naziv "rotavak", ističe da je ona proizvod međunarodne saradnje i da indijske zdravstvene vlasti tek treba da je odobre.

Vakcina je, po riječima Vidžaragavana, spremna za proizvodnju, primjenjuje se oralno, a koštaće jedan dolar po dozi. Za imunizaciju protiv dijareje su potrebne tri doze.

"Rotavak" će proizvoditi kompanija "Barat bajotek farmasjutikalz" iz Hajderabada. 

Rotavirus se smatra odgovornim za 884.000 slučajeva hospitalizacije u Indiji godišnje, što ovu zemlju košta 3,4 milijarde rupija (72 miliona dolara).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније