Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92 ]

28. 04. 2016. 08:33   >>  08:20

PET NAČINA

Snizite holesterol bez lijekova

Pet načina je da nivo masnoća u krvi bude u optimalnim, preporučenim granicama. Pažljivo birajte namirnice, redukujte tjelesnu težinu, krećite se nedjeljno oko 150 minuta i uzimajte suplemente u dogovoru sa ljekarom.

Nivo holesterola može da se održava u preporučenim granicama, i bez upotrebe lijekova, ako se pridržavate preporuka koje su uopšteno savjetuju za zdrav životni stil. Jedino je jelovnik, koji se savjetuje u slučaju povišenih masnoća, malo specifičan. 

Naime, na nivo holesterola definitivno značajno utiče sve ono što jedete. Spisak namirnica koje treba ograničiti uglavnom je svima dobro poznat. Na prvom mjestu to su žumanca, iznutrice, punomasno mlijeko i masti. 

1. JELOVNIK 

Izbjegavajte pržena jela, masti, masna mesa, punomasne mliječne proizvode, keks, čips, slatkiše. Takođe, trebalo bi ograničiti unos alkohola, a stručnjaci dozvoljavaju samo čašu vina dnevno. Na holesterol loše utiče i pušenje, jer doprinosi procesu taloženja masnoća na zide krvnih sudova - aterosklerozi. 

2. REDUKCIJA TJELESNE TEŽINE 

Ukoliko imate višak kilograma, nivo masnoća ćete lako vratiti u poželjne granice ako oslabite. Proces mršavljenja, istovremeno, pozitivno utiče na poboljšanje odnosa između dobrog i lošeg holesterola. Čak i mali gubitak tjelesne težine, imaće veoma pozitivan efekat. Recimo, ako oslabite od tri do pet kilograma, pri sljedećem vađenju krvi analize holesterola će biti značajno bolje. 

3. KREĆITE SE 

Kako bi masnoće u krvi bile u preporučenom opsegu, trebalo bi za fizičku aktivnost da odvojite od 30 do 60 minuta dnevno, ali ne morate vježbe da uradite "u komadu", već više puta tokom dana po 10 minuta. Preporuka je da se nedjeljno bavite sportom ukupno oko 150 minuta. 

4. SUPLEMENTI 

Mada ne postoje naučni dokazi da suplementi mogu da regulišu nivo holesterola, neki, ipak, kažu stručnjaci, mogu da pomognu da se smanje manoće u krvi. Nemojte ih uzimati bez konsultacije sa ljekarom, kako bi se izbjegla mogućnost interakcije sa nekim od lijekova koje već uzimate. Pored ovsenih pahuljica, nivo holesterola može da se reguliše i redovnijom primjenom psilijuma ili ječma. Preporučuju se i ekstrakt iz artičoke, zeleni čaj, riblje ulje, nijacin i proteini iz soje. Efikasno sredstvo su i lanene sjemenke, kao i bijeli luk. 

5. KONTROLA 

Ukoliko uz pomenute metode nijeste uspjeli da "ukrotite" nivo holesterola, obratite se za pomoć ljekaru. Dugotrajno povećanje masnoća u krvi doprinosi razvoju kardiovaskularnih bolesti, a najteže, infarkt srca i mozga mogu da imaju čak i fatalan ishod. Pored statina za liječenje holesterola koriste se i derivati firbinske kiseline, i mnogi drugi lijekovi. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније