Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

02. 05. 2016. 13:24 >> 13:07
1

BRAZILSKI NAUČNICI

Zika opasnija nego što se mislilo

Zika virus, koji prenosi komarac aedes, mogao bi biti još opasniji nego što se misli, tvrde naučnici u Brazilu, prenosi Anadolija.

Brazilski naučnici su za BBC rekli da bi zika virus mogao biti odgovoran za više neuroloških oštećenja koja pogađaju novorođenčad blizu petine zaraženih trudnica.

Stope rasta zaraze u pojedinim dijelovima Brazila je usporena zahvaljujući sve boljoj informisanosti o prevenciji bolesti koja je pogodila tu južnoameričku državu. Međutim, potraga za odgovarajućom vakcinom je i dalje u ranoj fazi istraživanja, a virus se širi regijom.

Većina ljekara i medicinskih istražitelja slažu se da postoji veza između virusa zika i mikrocefalije, rijetkog neurološkog poremećaja koji rezultira rađanjem djece s abnormalno malim lobanjama, te često ozbiljnim teškoćama u razvoju.

Dok se procjenjuje da će jedan posto žena zaraženih pomenutim virusom tokom trudnoće roditi dijete s mikrocefalijom, vodeći ljekari u Brazilu rekli su da će 20 posto trudnoća pogođenih zikom rezultirati nizom drugih oblika oštećenja mozga bebe u majčinoj utrobi.

U posebnoj studiji, objavljenoj u časopisu "New England Journal of Medicine", navodi se da je "29 posto skeniranja pokazalo abnormalnosti kod beba u utrobi, uključujući i poteškoće u razvoju kod žena zaraženih zikom".

Ranije je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila da je virus, kojeg prenosi komarac aedes, odgovoran i za veliki broj mikrocefalične novorođenčadi koja se rađaju sa malom glavom i nerazvijenim mozgom.

Samo u Brazilu je potvrđeno skoro 1.000 slučajeva mikrocefalije izazvanim virusom zika dok je pod nadzorom oko 4.300 trudnica.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније