Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

21. 05. 2013. 13:18 >> 13:20

VELIKA GLAD

Otkrivena gljivica koja je promjenila istoriju

Naučnici su pomoću uzoraka biljaka iz 19. vijeka identifikovali krivca za bolest krompira koja je uzrokovala Veliku glad u Irskoj, usmrtila najmanje milon ljudi i izmijenila tok istorije, javlja "Bi-Bi-Si" (BBC).

 

Britanski naučnici uspjeli su da izvuku DNK iz muzejskih primjeraka biljaka i i da izoluju soj gljivice koja je u Irskoj uzrokovala bolest poznatu kao plamenjača ili krompirova plijesan. Taj je soj drugačiji od današnjih sojeva i vjerovatno je izumro.

Naučnici predvođeni stručnjacima iz laboratorija Sejnzberi u Norviču, analizirali su razvoj plamenjače od početka 19. vijeka do danas. Uzrokuje je gljivični mikroorganizam Phytophthora infestans, ali dosad nije bila poznata povezanost njenih sojeva iz 19. vijeka s modernim sojevima.

Visokotehnološka obrada omogućila je stručnjacima da 'pročitaju' DNK fitofore iz uzoraka pohranjenih još 1845. i zatim je uporede s današnjim tipovima iz Evrope, Afrike i obje Amerike, što im je omogućilo da prate evoluciju tog mikroorganizma.

Naučnici vjeruju da se soj, HERB-1, pojavio početkom 19. vijeka i nastavio da se širi svijetom do njegovog kraja. Tek je početkom 20. vijeka kada su uvedene nove vrste krompira, zamijenjen novim sojem Phytophthora infestans, US-1, koji je danas dominantan u svijetu. Istraživanjem se sugeriše da metode uzgoja možda imaju uticaja na evoluciju patogena.

U Velikoj gladi u Irskoj, podstaknutnoj bolešću krompira, koja je trajala od 1846. do 1851. umro je najmanje milion Iraca, a oko dva miliona iselilo  se iz zemlje. Irska se u to doba uveliko oslanjala na krompir kao izvor hrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније