Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

30. 05. 2013. 13:42 >> 13:43

NEVJEROVATNO ALI ISTINITO

Život na selu nije uvijek idila

Analiza više od 100 studija iz čitavog svijeta pokazuje da je izlaganje pesticidima, ubici buba i korova, povezano s visokim rizikom za dobijanje Parkinsonove bolesti. To znači da život na selu povećava rizik od dobijanja Parkinsonove bolesti za 80%.

 

Istraživači Fondacije IRCCS Univerzitetske bolnice San Mateo u Pavii u Italiji pregledali su studije koje su uzimale u obzir rastvore i otrove za istrjebljenje korova, gljiva, glodara ili buba u odnosu na rizik za razvoj Parkinsonove bolesti. Udaljenost od tih hemikalija tokom života na selu i voda za piće takođe su evaluirani. 

Istraživači su otkrili da izlaganje otrovima za istrjebljenje buba ili korova povećava rizik za razvoj Parkinsonove bolesti za 33% do 80%. 

"Nijesmo analizirali vrstu izlaganja u smislu da li je komponentna ušla inhalacijom ili preko kože, kao ni to da li je otrov ispuštan prskanjem ili miješanjem. Ali naša studija pokazuje da se rizik povećava kod onih koji su duže izloženi ovim hemijskim supstancama", rekla je dr Emanuela Sereda. 

Parkinsonova bolest je hronični neurološki poremećaj koji karakteriše nedostatak dopamina. To utiče na dio mozga koji koordinira pokrete mišića u različitim djelovima tijela. 

Bolest se razvija najčešće poslije 50. godine života, a njeni simptomi su usporeni pokreti, ukočenost mišića i drhtavica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније