Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

13. 06. 2013. 15:55 >> 15:55

OPERACIJA

Beba spašena medicinskim superlijepkom

Hirurzi Univerzitetske bolnice u Kanzasu napravili su medicinski superlijepak kojim su spasili život malene Ešlin Džulijan, rođene 16. maja.

 

Ešlin Džulijan, koja je napunila svega mjesec dana, rođena je sa veoma rijetkom bolešću. Odmah po rođenju, ljekari u Kanzasu uočili su aneurizmu u osnovi njenog mozga, što je prava rjetkost kada su tek rođene bebe u piranju.

S obzirom na to da je aneurizma smještena u središnjem dijelu mozga, bilo je nemoguće ukloniti je standardnim hirurškim elementima. Za tako delikatan hirurški zahvat ne postoje dovoljno mali instrumenti, a opasnost od izlivanja krvi bila je sve veća.

Zbog toga je tim ljekara odlučio da uz pomoć tanke cijevi u mozak bebe ubrizga smjesu nalik superlijepku, koja može uspješno da zaustavi krvarenje.

Kada je zahvat izveden sa velikim uspjehom, a beba nastavila da živi znatno kvalitetnije, djevojčicina majka Đina priznala je medijima da tek sada, prvi put nakon nekoliko sedmica, može mirnije da spava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније