Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Objavila R.B.

22. 05. 2017. 20:50   >>  20:24

DONATOR IZ V.BRITANIJE

U Institutu Igalo otvorena senzorna soba

Senzorna soba je proširenje terapijske usluge Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo i namijenjena je pacijentima Instituta, korisnicima Dnevnog centra u Herceg Novom, kao i Centra za djecu sa posebnim potrebama u Domu Zdravlja Herceg Novi. Ova terapija ima pozitivan efekat na psihomotorni razvoj djece sa smetnjama ponašanja, autizmom i drugim vrstama poremećaja razvoja.

Otvaranju je prisustvovao donator iz Velike Britanije, Ričard Rapazini, čijim sredstvima je nabavljena oprema i izvršena adaptacija prostora. Pored njega, i predstavnica NVO “Meritum” Lin Montgomeri, kao i predstavnici Instituta, lokalne uprave, osoblje Dječijeg odjeljenja i gosti, prenio je Radio Jadran.

Senzorna soba je sve zastupljenija u terapjiji djece sa posebnim potrebama tako da je sa oduševljenjem prihvaćena mogućnost da se jedan takav spcifičan prostor opremi u Institutu dr Simo Milošević, gdje  je među malim pacijentima i do 30 odsto onih kojima je takva terapija potrebna, kazala je dr Sonja Kosać.

"Ovakve sobe pomažu djeci da se fokusiraju na ono što terapeut želi od njih. Zato što su one bezbjedan mekani prostor u kojem vlada prijatna svjetlost, lagana muzika, nema nikoga osim djeteta i terapeuta, koji uspostavljaju pozitivnu interakciju, emotivnu i radnu. Na taj način se pomaže djeci koja su ili hiperaktivna ili imaju neki oblik autizma da razvijaju svoje potencijale", kazala je Kosać.

Senzorna soba je proširenje terapijske usluge Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo i namijenjena je pacijentima Instituta, korisnicima Dnevnog centra u Herceg Novom, ali i svima kojima je takva terapija potrebna, podsjetila je direktorka medicinskog sektora Instituta, dr Marina Delić.

"Sredstva za opremanje senzorne sobe su donacija  Ričarda Rapazinija iz Velike Britanije, koji je za takvu potrebu Instituta saznao preko NVO Meritum, koja u Herceg Novom prikuplja sredstava za slične projekte. Potrudili smo se da sve maksimalno opremimo. Institut je dovršio uređenje radne prostorije svojim sredstvima. Sada je to jedna cjelina koja će koristiti  našoj djeci, onima koji se liječe ambulantno, ali i svima iz okruženja", kazala je Delić.

Donator  Rapazini je kazao da je apsolutno oduševljen kad je vidio kako je potrošen njegov novac: "Urađen je odličan posao. Drago mi je što sam pomogao. Nikada ovaj dan neću zaboraviti".

Uslijediće i obuka osoblja Instituta takođe kroz donaciju NVO Meritum.

U Herceg Novom postoje još dvije senzorne sobe, u Osnovnoj školi Ilija Kišić  i u Dječjem domu Mladost. Ali potrebe za ovakvim prostorom su veće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније