Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Objavila M.L.B [ B92.net ]

02. 09. 2017. 23:51 >> 23:22
3

GORI OD RUSA

Ovo je najpijanija nacija

S godišnjom konzumacijom od 18.2 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, Litvanci su nadmašili čak i Ruse i Bjeloruse, pokazali su podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Za to je uglavnom kriv litvanski pesimizam. Život ovdje nije toliko loš, ali takav nam je karakter, tugu utapamo u alkoholu", rekao je jedan psiholog.

Vlada, opterećena visokom društvenom cijenom alkoholizma, pokušava tome da stane na kraj zabranom reklamiranja alkoholnih pića i visokim porezima i trošarinama.

Borba protiv alkoholizma jedno je od ključnih predizbornih obećanja koje je seljačko-zelenu koaliciju prošle godine na opšte iznenađenje svih dovelo na vlast.

Još 1998. vlada je usvojila strategiju kojom je namjeravala da smanji konzumaciju alkohola za 25 odsto, ali je konzumacija u stvarnosti do danas porasla za 130 odsto.

Nedavno je usvojen zakon kojim se prag za legalnu konzumaciju alkohola podiže s 18 na 20 godina. Da li će ta mjera uroditi plodom, ostaje da se vidi.

U Litvaniji su 2015. godine 732 osobe umrle od opijanja, većinom muškarci, a pijani vozači su ubili 76 ljudi na ulici. To su zapanjujući podaci za zemlju od samo 2.8 miliona stanovnika. Mnogi tvrde da su osim zakonskih restrikcija za ublažavanje problema alkoholizma neophodni i drugi oblici pomoći.

Medicinska pomoć za zavisnike od alkohola u Litvaniji je i dalje rijetka, neophodni ljekovi nisu na listi onih koje finansira država, a u cijeloj državi postoji samo pet centara za rehabilitaciju zavisnika.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније