Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

05. 11. 2017. 21:49 >> 21:17
2

SVJETSKI STRUČNJAK

U bliskoj budućnosti i transrodne majke

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za plodnost, dr Ričard Polson, kazao je da svijet treba da se pripremi na prve bebe koje će roditi transrodne majke. I to u vrlo bliskoj budućnosti.

Kako je objasnio za britanski Telegraf, žene koje su se rodile kao muškarci uskoro će moći da budu podvrgnute transplantaciji materice i da zatrudne.

Dr Polson je objasnio da će transrodne žene nakon transplantacije materice i začeća bebe moći da rode jedino carskim rezom, zbog specifičnog oblika materice.

Od 2014. godine zabilježeno je najmanje pet slučajeva transplantacije materica kod žena u Švedskoj. Takođe, programi transplantacije materice postoje i u Velikoj Britaniji, tako da se ne radi o velikoj novosti, prenosi Avaz.

Stručnjaci za Telegraf ocjenjuju da, ako transplantacija materica postane legalna i dostupna svim ženama, uskoro će morati da postane dostupna i transrodnim ženama. Naglašavaju i da se radi o vrlo komplikovanoj i dugotrajnoj proceduri koju je do sada uspješno prošlo svega nekoliko žena.

U svijetu su dosad zabilježena dva slučaja transrodnih muškaraca (muškaraca koji su se rodili kao žene) koji su rodili. Jedan slučaj je zabilježen u Velikoj Britaniji, a drugi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније