Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

06. 07. 2013. 13:04   >>  13:05

OMILJENO VOĆE

Smokva- slatki lijek

Smokve su mnogima omiljeno voće. Sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.

Visoke koncentracije glukoze i fruktoze u smokvi predstavljaju zdraviju zamjenu za bijeli šećer. Bogate su gvožđe, fosforom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, vitaminima B6, E, C te vitaminom A. Takođe su bogate i beta-karotenom pa se preporučuje da se jedu smokve nekoliko dana prije odlaska na sunčanje.

Smokve su bolji izvor vlakana od većine voća. Njihova netopiva vlakna povoljno djeluju na zdravlje debelog crijeva i pospješuju probavu.

U narodnoj medicini je poznato da su usitnjene smokve dobre za čišćenje kože lica, a pomažu i kod akni. Osim što su ukusan i zdrav obrok, mogu se koristiti i za njegu kože lica, liječenje uboda insekata te uklanjanje bradavica.

 

Piling maska

Potrebno je: dvije smokve, kašika maslinovog ulja.

Smokve zgnječite viljuškom i umiješajte maslinovo ulje tako da dobijete finu pastu. Nanesite na lice, masirajući i ostavite pet do deset minuta. Masku skinite mlakom vodom i lice osušite.

 

Oblog nakon ugriza

Kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se oblog od suve smokve. Smokvu prepolovite i stavite na mjesto ugriza.

 

Mlijeko protiv bradavica

Smokve sadrže protelitički enzim poznat kao ficin. Tvrde smokve daju mlijeko koje se nalazi u plodu i mladim grančicama. To mlijeko uklanja otečenost na nožnim prstima i bradavice. Mlijeko se nanosi jednom do dva puta dnevno tokom pet do sedam dana.

 

(Dnevni avaz)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније