Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

16. 07. 2013. 15:10   >>  15:12

DAJU DIJAGNOZU

I pelene postale "pametne"

Sve bogatije tržište "pamentnih"izuma bogatije je za još jedan - pametne pelene, koje postaju dijagnostički alat, kako bi roditelji mogli lakše da prepoznaju kada nešto nije u redu sa zdravljem njihovog djeteta.

 

"Pametne pelene" u sebi sadrže testne trakice koje reaguju na urin i, zavisno od sastava, mijenjaju boju. Promjena u boji vidljiva je na prednjoj strani pelene na kojoj se nalazi QR kod. Skeniranjem koda, i obojenih kvadratića, aplikacija na pametnom telefonu ispisuje analizu djetetovog urina.

"Pametne pelene" tako mogu prepoznati eventualnu upalu mokraćnih puteva, dehidraciju ili rane znake problema s bubrezima.

Aplikacija bilježi rezultate i upozorava roditelje ukoliko je neki rezultat izvan predviđene vrijednosti i daje mogućnost da rezultate analize pošalju lijekaru.

Pelene su razvijene u saradnji s lijekarima i već je dogovoreno njihovo testiranje na odjeljenju intenzivne njege dječje bolnice Univerziteta Kalifornija. Ekipa koja ih je osmislila tvrdi da hemikalije koje se nalaze u testnim trakicama neće naštetiti nježnoj dječjoj koži jer ne dolaze u dodir s kožom već samo s urinom.

Međutim, da bi se našle na tržištu, potrebno im je odobrenje američke Agencije za ljekove i hranu (FDA), zbog čega je kompanija koja ih je osmislila - "Pixie Scientific" pokrenula akciju prikupljanja sredstava na Indiegogo-u.

Za početak proizvodnje, testiranje i odobrenje FDA potrebno im je 225 hiljada dolara, a ukoliko skupe više imaju u planu da prošire analizu i na dijabetes tipa jedan.

Kako funkcionišu "pametne pelene" pogledajte u nastavku:

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније