Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

S.Đ. [ novosti.rs ]

19. 02. 2018. 11:57   >>  11:56

NEUROPATIJA

Lijek za hronične bolove

Za hronične bolove koji određene ljude muče do iznemoglosti, odgovoran je gen HCN2. Da bi se neutralisao njegov uticaj potrebno je pronaći lijek koji blokira proteine koje navedeni gen proizvodi.

Za hronične bolove koji određene ljude muče do iznemoglosti, odgovoran je gen HCN2. Da bi se neutralisao njegov uticaj potrebno je pronaći lijek koji blokira proteine koje navedeni gen proizvodi, ističu naučnici s Univerziteta Kembridž.

Ukoliko bi u tome uspjeli mogli bi uspešno da se tretiraju naročito neprijatni neuropatski bolovi koji su povezani s oštećenjem živaca. Za te bolove je karakteristično da se teško kontrolišu uz pomoć lijekova koji su sada na raspolaganju.

- Pojedinci s neuropatskim bolovima često imaju mali ili nikakav predah kada je to bolno stanje u pitanju. Imajući na umu da čak 22 odsto oboljelih zbog nepodnošljivih hroničnih bolova završava u depresiji, iako se za njihovo liječenje u Evropi godišnje izdvoji blizu 200 milijardi eura, a u Americi oko 150 milijardi, otkriće bi bilo od izuzetne važnosti - naglašava dr Peter Najgton, rukovodilac naučnoistraživačkog tima s Kembridža.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније