Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

17. 07. 2013. 12:14 >> 12:18

ISTRAŽIVANJE

Voda, za dobar rad mozga

Najdragocjenija tečnost ima još jednu moć - može da izoštri naš um, tvrdi se u novom istraživanju.

  

 

Istraživači s Univerziteta Ist London vjeruju da se, kada ugasite žeđ, mozak fokusira na rješavanje zadataka.

Eksperiment je sproveden na 34 osobe koje su ispunile nekoliko mentalnih testova dva puta - jednom nakon doručka koji se sastojao od žitarica i jednom nakon obroka koji se sastojao od žitarica s vodom.

Niko nije jeo niti pio tokom noći, pa su ih istraživači pitali koliko su žedni, kako bi započeli eksperiment.

Oni koji nijesu bili žedni uradili su testove vrlo brzo, dok su oni koji su bili žedni ubrzali tek nakon što su popili čašu vode i to za 14 odsto.

Istraživači tvrde kako je voda pomogla da se opuste dijelovi mozga koji su radili na tome da konstantno šalju poruku tijelu da je žedno.

"Čaša vode tokom rada neć vam naštetiti. Takođe, kafa ili čaj vam mogu mnogo pomoći", rekla je Karolina Edmonds, jedna od istraživačica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније