Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

s.đ. [ novosti.rs ]

06. 03. 2018. 23:49   >>  23:49

TAJNA SMRTI

Šta se dešava u mozgu tokom umiranja

Talas električne aktivnosti u našem mozgu zvani “šireća depresija” djeluje u posljednjim momentima prije nego što nastupi smrt, otkrili su istraživači.

Eksperti, koji su istraživali aktivnost moždanih ćelija kod umirućih pacijenata otkrili su talas aktivnosti koji nastupa prije nego što dođe do sudnjeg časa. Istraživanja takođe pokazuju da je aktivnost zastupljena još nekoliko minuta otkako nastupi smrt. U tom trenutku moždane ćelije vuku rezerve energije još nekoliko minuta prije nego što tijelo prestane da daje znake života.

Kako izgleda umiranje?

Studija iz oktobra 2017. godine pokazuje da ljudska svijest nastavlja da postoji iako je tijelo prestalo da pokazuje znakove života. To bi moglo da znači da su pacijenti svjesni sopstvene smrti, a postoje dokazi da preminuli pacijent čuje osoblje kako objavljuje vrijeme njegove smrti. To je dokazala Škola medicine pri njujorškom Univerzitetu Langon gdje su ispitivali pacijente koji su preživjeli srčani zastoj.

“Opisali su da su gledali doktore i sestre kako rade i objasnili da su sve vrijeme bili svjesni njihovih razgovora, vizuelnih stvari koje su im se pred očima događale”, kaže dr Sam Parnia koja dodaje da su kasnije njihove tvrdnje provjerili i kod medicinskog osoblja i da se sve opisano zaista tako i dogodilo.

Kako doktori definišu smrt?

Na osnovu prestanka rada srca, koje momentalno presijeca dotok krvi u mozak. Čim se to dogodi, krv više ne cirkuliše do mozga što znači da kroz nekoliko sekundi i on prestaje sa radom. Moždane stabljike gube sve reflekse, a cerebralni korteks mozga koji je odgovoran za razmišljanje i obradu informacija svih pet čula, takođe se gasi brzo. U roku od 2 do 20 sekundi na električnom monitoru prestaće da se prikazuje aktivnost moždanih talasa.

Ipak, sada istraživači tvrde da sve ovo može potrajati i nekoliko sati nakon što srce prestane sa radom. Koliko je to tačno vremena u pitanju ostaje da istraže nove studije.

 

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније