Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

13. 02. 2013. 09:15   >>  09:12

UPOZORENJE

Novi oblik tuberkuloze prijeti svijetu

Ljekari upozoravaju da svijetu prijeti pojava smrtonosne i neizlječive vrste tuberkuloze, otporne na ljekove.

Prvi slučajevi takve tuberkuloze već su se pojavili u Južnoafričkoj Republici, gdje su klinike širom zemlje prijavile veliki broj pacijenata sa bakteriološkom infekcijom pluća.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je moguće da postojeći ljekovi neće djelovati na novi oblik tuberkuloze, koji je 2001. godine usmrto 1,4 miliona ljudi širom svijeta.

Ovaj tip tuberkuloze posebno je prisutan u Južnoj Africi, zbog velikog broja osoba zaraženih HIV virusom, kod kojih je imuni sistem oslabljen pa su oni podložniji infekcijama.

Ono što problem čini većim je veliki broj slučajeva gdje se bolest samo djelimično liječi. Zbog toga je nastala nove vrsta tuberkuloze koja je otporna na antibiotike.

Doktor Uvistra Naido, koji liječi pacijente oboljele od tuberkuloze u Južnoafričkoj Republici, zarazio se novom vrstom tuberkuloze i morao je tri godine da prođe mukotrpno liječenje koktelom jakih ljekova koji su izazvali nuspojave opasne po život. Kao reakciju na taj koktel dobio je Stiven-Džonsonov sindrom.

Još 2010. godine Svjetska zdravstvena organizacija je upozoravala da u nekim djelovima svijeta svaki četvrti pacijent zaražen tuberkulozom ima oblik koji je “otporan na sve standardne vidove liječenja”.  

Nakon vakcinacije u većini razvijenih zemalja, bolest je izolovana u 22 takozvanih “visokorizičnih” zemalja, uključujući i Južnu Afriku.

Međutim, strahuje se da se ne čini dovoljno da bi se problem dalje obuzdao. Početkom 90-tih godina prošlog vijeka jedna bolnica u Njujorku prijavila je pojavu tuberkuloze otporne na ljekove. Od 32 zaražena pacijenta 29 je umrlo. U posljednjih 10 godina ozbiljnije pojave takođe su prijavljene i u Peruu, Rusiji i Indiji.

Stručnjaci SZO upozoravaju da nije dovoljno što farmaceutske kompanije intenzivno rade na pronalasku novog lijeka, već da moraju da se preuzmu mjere za suzbijanje novog talasa ove opasne bolesti u svijetu.("Dejli mejl")

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније