Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

20. 07. 2013. 11:46 >> 11:51

ZDRAVA POSLASTICA

Sladoled - slatko osvježenje

Sladoled je najpopularnija ljetnja poslastica, hladan i osvježavajući desert, koji je uvijek dobrodošao u vrućim ljetnjim danima.

Osim što je omiljena poslastica, sladoled je koristan i za zdravlje, jer je bogat kalcijumom, vitaminima i antioksidansima, a iako mnogi misle da goji, istraživanja pokazuju upravo suprotno. Odrasloj osobi potrebno je oko 1.000 mg kalcijuma dnevno, dok trudnice i djeca imaju povećanu potrebu za ovim mineralom.

Zbog mlijeka i slatke pavlake, koji su osnovni sastojci u proizvodnji sladoleda, ova namirnica će dobro poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcijuma, već i vitamina A i B. Takođe, voćni sladoled, koji se priprema od smrznutog voća sadrži dosta vitamina, dok onaj sa ukusom kafe ili čokolade, ukoliko se zaista sprema od pravih zrna kafe i kakaa, osigurava dozu antioksidanasa polifenola, koji štiti srce.

Ako ste spretni u kuhinji, umjesto industrijskog ili zanatskog sladoleda pokušajte da napravite domaći sladoled od sastojaka koje znate. Ovo je posebno važno kod dijabetičara. Koristite namirnice koje su prirodne i zdrave, pa će i finalni proizvod biti onakav kakav priželjkujete - kvalitetan.

 

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније