Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

23. 07. 2013. 14:37 >> 14:38

ISTRAŽIVANJE

Preskakanje doručka vodi do infarkta

Na listi rizika koje nosi izbjegavanje doručka, osim prekomjerne težine, visokog pritiska, holesterola i dijabetesa, sada je i srčani udar. Oni koji preskaču jutarnji obrok izloženi su riziku od infarkta ili neke srčane bolesti čak 27 odsto više nego oni što se ne odmiču od frižidera čim otvore oči!

 

U istraživanju univerziteta pri Harvardu sprovedeno od 1992. do 2008. učestvovalo je gotovo 27.000 ljudi starosti između 45 i 82 godine.

Rezultati pokazuju da su oni koji ne doručkuju čak 27 odsto više izloženi riziku da dobiju srčani udar ili da obole od neke srčane bolesti.

Doručak uglavnom preskaču mlađi ljudi. Među njima većina radi nepuno radno vrijeme, žive sami, uglavnom su pušači, redovno piju alkohol i ne bave se sportom.

„Preskakanje doručka povećava rizik od prekomjerne težine, visokog pritiska, holesterola, dijabetesa, što na kraju može da dovede do srčanog udara“, objasnio je jedan od rukovodilaca istraživanja, doktorka Lija Kahil.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније