Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

24. 07. 2013. 11:34 >> 11:34

EVOLUCIJA BAKTERIJA

DNK iz mumije donosi novitete u liječenju

Britanski naučnici s Univerziteta u Vorviku pronašli su DNK tuberkuloze u 200 godina staroj mađarskoj mumiji. Pronalazak bi mogao da dovede do novih načina liječenja te bolesti.

 

Naučnici su izvukli genom tuberkuloze iz plućnog tkiva mumije pomoću tehnike poznate kao metagenomija. Genom im je pružio rijetku priliku da proučavaju patogene iz perioda prije antibiotika i širenje zaraze tokom industrijske revolucije. Uzorak je pronađen u plućima mumificirane Mađarice Terezije Hausman, preminule u 28. godini, u decembru 1797. 

Mumije su pronađene u kripti dominikanske crkve u mađarskom gradu Vacu 1994. s još 242 mumificirane osobe, od kojih su neke još uvijek imale odjeću u kojoj su sahranjene. Tijela su bila u drvenim sanducima ukrašenim slikama lobanja. Tijela su mumificirana zahvaljujući niskim temperaturama, stalnoj vlažnosti i vazdušnom pritisku u kripti. Gotovo 90% mumija, od beba do staraca, bolovalo je od tuberkuloze. 

Naučnici su analizirali uzorak iz grudi mumije i otkrili kako je preminula od tuberkuloze. Pomislili su da bi mogli da pronađu i dobro očuvanu DNK tuberkuloze, što im je tek nedavno uspjelo. 

Otkriće bi moglo da im pomogne u istraživanju značaja mješovitih deformacija infekcija, posebno u doba epidemija tuberkuloze, što bi moglo da dovede do novih načina liječenja infekcija. 

Istraživanja su pokazala da je žena preminula od zaraze sa dva različita tipa bakterije tuberkuloze. 

Otkriće je važno zbog praćenja evolucije bakterija, a moglo bi biti ključno u borbi protiv bolesti koja je 2010.  prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ubila gotovo milion i po ljudi. (B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније