Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

24. 07. 2013. 14:45   >>  14:46

UNIVERZALNI OKSITOCEN

Naučno dokazano: Ljubav boli!

Oksitocin, popularno poznat kao "hormon ljubavi", u velikoj je mjeri odgovoran za naš osjećaj vezanosti s drugim ljudima. Taj je hormon hemijski razlog za osjećaje u svim našim socijalnim vezama, pa i ljubavi, kako onih najradosnijih, tako i onih bolnih.

 

Studija objavljena u časopisu "Nejčr neurosajens" (Nature Neuroscience) pokazuje da je  taj hormon sreće odgovoran za neke od naših najdugotrajnijih boli. 

Istraživanje je pokazalo da će jedna od funkcija hormona ojačati socijalnu memoriju u određenom dijelu mozga, ali ako je iskustvo bilo bolno i uznemirujuće, oksitocin aktivira dio mozga koji pojačava pamćenje.

Tako isti hormon koji nam donosi radost ljubavi, stoji iza bolnih socijalnih neugodnosti koje traju godinama. Oksitocin takođe povećava osjetljivost na strah i tjeskobu kada smo u stresnim situacijama, a može povećati tjeskobu i strah kao odgovor na budući stres.

Poput ljubavi, oksitocin može donijeti ekstremne vrhunce, ali i ekstremne padove u našim emocijama. On podstiče neke od najboljih trenutaka nekog odnosa, ali i osjećaja tuge i slomljenog srca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније