Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

26. 07. 2013. 15:54 >> 15:55

ISTRAŽIVANJE

San utiče na ljepotu

Poznato je da je dobar san ključan za zdravlje – od regulisanja tjelesne težine do sprječavanja kancera. Međutim, sada istraživači dokazuju da postoji veza (na koju se dugo sumnjalo) između nedovoljno sna i pojave znakova starenja.

U studiji koju je sproveo Univerzitetski medicinski centar u Ohaju istraživan je proces katabolize u koži i ćelijske sinhronizacije i čišćenja kao i njihova povezanost sa navikama u spavanju.

Otkriveno je da osobe koje slabo spavaju gube oko 30 odsto više vode iz kože, što je čini izloženijom UV zračenju u odnosu na osobe koje imaju kvalitetniji san.

Žene koje brinu zbog znakova starenja trebalo bi da znaju da osobe koje nedovoljno spavaju imaju dva puta više bora, smanjenu elastičnost i neravnomjernu pigmentaciju kože, a sporije se oporavljaju i od opekotina od sunca.

Takođe, manje su zadovoljne izgledom kože.

Kataboliza je prirodni proces čišćenja kože koji čini da ćelije eliminišu unutrašnji otpad odgovoran za ćelijska oštećenja.

Starenje u kombinaciji sa spoljnim faktorima stvaraju razne unutrašnje „čepove” u ćelijama koji ih sprječavaju da funkcionišu efikasno.

Ćelije kože, kao i cijelog ljudskog tijela imaju prirodni 24-časovni ritam – noću se obnavljaju, a štite danju.

Istraživači koje je angažovao brend proizvoda za njegu kože Estée Lauder prvi su pokazali da kataboliza na svom vrhuncu u toku noći, što se slaže sa unutrašnjim časovnikom naših tijela.

Kako starimo, taj proces postaje manje efikasan i manje sinhronizovan.

Zdrave ćelije kože najviše se obnavljaju noću, pa osobe koje kraće spavaju ili „mijenjaju noć za dan” imaju slabiji kvalitet kože.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније