Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Pobjeda ]

09. 09. 2018. 08:21 >> 08:01

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE

Koristite sirće za čišćenje, a ne hemikalije

U Crnoj Gori nijesu rađena istraživanja o tome kakav uticaj na zdravlje ljudi imaju sredstva za čišćenje. Iz Instituta za javno zdravlje, ipak upozoravaju da prilikom čišćenja pojačano korišćenje hemikalija može dovesti zdravlje u opasnost, zato preporučuju da za čišćenje koristite sirće.

 

Iz Instituta za javno zdravlje kažu da se u laboratoriji za sanitarnu hemiju radi samo ispitivanje zdravstvene ispravnosti deterdženata kao i provjera usklađenosti deklaracije proizvoda.

Ipak, iz ove zdravstvene ustanove upozoravaju da prilikom čišćenja svog doma možemo povećati nivo hemikalija, a dugoročno izlaganje koktelu hemikalija koji se nalaze u zatvorenim prostorijama i prašini, čak i u veoma niskim dozama, može dovesti naše zdravlje u opasnost. Stoga, kako poručuju, za čišćenje u većini slučajeva treba koristi sodu bikarbonu, sirće, kuhinjsku so, kao i sok od limuna.

Različiti sastojci deterdženata pod kojim se smatra svaka supstanca ili smjesa koja sadrži sapune i/ili druge površinski aktivne materije namijenjene za procese pranja i čišćenja mogu negativno uticati na zdravlje. Prije svega djelovati na kožu, izazvati iritacije i alergijske reakcije kože, mogu nadražiti sluzokožu oka i organa za disanje izazivajući respiratorne smetnje, a neke ometaju i rad hormona naveli su iz Instituta, objasnivši da koncentrovani nepravilno primijenjeni deterdženti mogu da oštete sluzokožu disajnih organa i očiju, jer sadrže sastojke poput jedinjenja amonijaka ili hlora (koji je poznat i kao izbjeljivač).

Mnoga sredstva za čišćenje sanitarija, prema njihovim riječima, su iritativna ili korozivna, a pod određenim uslovima mogu i da oslobode toksične gasove.

Na uticaj hemikalija najosjetljivija su djeca jer su manji i imaju manju težinu od odraslih pa ista količina hemikalije je jača “doza za dijete nego za odrasle”.

“Dječji organi su nedovoljno razvijeni i ne mogu da se brane kao što mogu organi odraslih, imuni sistem takođe nije u potpunosti razvijen. Dječija koža je nježnija i osjetljivija, odbrambena snaga dječje kože je slabija, pa su djeca podložnija iritacijama i alergijskim reakcijama. Takođe, najmlađi često istražuju svijet oko sebe dodirujući predmete i površine svojim rukama i ustima, ali i puze i igraju se na podu. Zbog svoje visine uvijek su bliža podu nego odrasli, a na podovima se zadržava najviše ostataka hemikalija”, naveli su iz Instituta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније