Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Telegraf, Objavila: P.B. ]

10. 09. 2018. 23:31   >>  23:13

BIJELA BUKA

Opasna po zdravlje

Mnogi od nas su navikli da se uspavljuju uz zvuke televizora u pozadini, što nikako nije zdravo.

Tzv. "bijela buka" koju proizvodi televizor, usisivač, ventilator ili fen za kosu utiču na to da brže starimo, a iako pomaže da se zamaskiraju zvuci iz pozadine ona utiče na naš mozak i primanje novih informacija.

Naučnici su otkrili da slušanje bijele buke, čak i kada nije glasna, ubrzava proces starenja mozga tako što uništava neke hemikalije koje služe za prenos informacija.

Raste broj dokaza koji pokazuje da mozak negativno reaguje na nasumične informacije kao što je bijela buka, rekla je Mouna Atarha sa Univerziteta Ajova.

Bijela buka predlagana je pacijentima kako bi regulisali poremećaj spavanja, maskirali osjećaj zujanja u ušima, oslobodili se od stresa.

Zujanje se javlja kada mozak neke osobe nije u stanju da obradi novi zvuk koji čuje.

Ovo se događa i kada je potrebno duže vreme da se neki zvuk kao takav prepozna.

Za sve to je kriv raspad pojedinih hemikalija u mozgu koje se oštećuju tokom vremena.

Nakon ekperimenta izvedenog nad životinjama, eksperti su zaključili da se slično može primijeniti i na ljudima koji su izloženi ovom zvuku čak i na onom niskom bezbjednom nivou.

Iako se rezultati mogu smatrati zabrinjavajućim, potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri utiču na starenje kod ljudi.

Ovo upozorenje dolazi nakon skretanja pažnje pojedinih naučnika da slušanje glasne muzike može da ošteti sluh mladih.

Prema riječima stručnjaka, glasna muzika kojom mladi izlažu uši ima istu jačinu kao i zvuk aviona koji polijeće.

Bezbjedna visina buke koju ljudsko uho može da čuje je visine do 85 decibela, dok je ona koju proizvodi avion 110 decibela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније