Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92, objavila B.B. ]

27. 09. 2018. 23:51   >>  23:32 1

LOŠE NA PRAZAN ŽELUDAC

Za doručak izbjegavajte peciva i jogurt

Mnogo ljudi ne zna da pogrešan doručak može ozbiljno da naškodi tijelu i koje namirnice ne treba da unosimo na przan želudac. Naime, nekoliko namirnica u kombinaciji sa želudačnom kisjelinom može da prouzrokuje bolove u digestivnim organima.

Jedna od namirnica koju ne treba unositi na prazan želudac je paradajz. Pun je vitamina i antioksidansa, ali ako samo njega jedete za doručak u kombinaciji sa želudačanom kiselinom može uzrokovati jake bolove u želucu.

Ujutru treba izbjegavati i citrusne plodove.

Limun, pomorandže, grejp, mandarine i drugi citrusi odličan su izvor vitamina C, ali kiselina koju sadrže može da napadne sluzokožu i zbog malih ranica od kiseline prouzrokuje bolove u ustima i jednjaku.

Tijesta sa kvascem se takođe ne preporučuju, jer kvasac može da iritira želudac i prouzrokuje jaku nadutost i smetnje s varenjem hrane. Dakle, ujutru pokušavajte da izbjegnete peciva i lisnato testo.

Trebalo bi izbegavati sirovo povrće kao prvi obrok. Gorušica i nadutost naročito su jaki nakon konzumacije krastavaca na prazan želudac.

Jedna od namirnica koju nutricionisti ne preporučuju ujutru je i jogurt.

Jogurt nam donosi pregršt važnih bakterija koje su dobre za crijevnu floru. Ali, ako ga konzumiramo na prazan želudac, te će dobre bakterije "pojesti" želudačana kiselina.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније