Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ 24.sata.hr, objavila B.B. ]

30. 09. 2018. 10:29 >> 10:11

NOVA OTKRIĆA

Imunoterapija vodi do lijeka za HIV

Imunoterapija se može dati HIV pozitivnim pacijentima bez realnog rizika od smrti i mnogi to smatraju dokazom da taj smjer istraživanja može dovesti do pravog lijeka za tu opaku bolest. Naučnici koji rade na lijeku za HIV pokazali su da je imunoterapija koju razvijaju sigurna za upotrebu kod ljudi.

Prva faza istraživanja na Univerzitetu Sjeverne Karoline, pokazala je uspjeh u liječenju i postala značajna prekretnica, a zahvaljujući svojem otkriću tim istraživača na tom univerzitetu dobio je 20 miliona dolara ulaganja kako bi svoje ideje pretvorili u stvarnost, piše Dajli mejl.

U proteklih nekoliko godina imunoterapija, koja trenira imunološki sastav osobe da napada različite vrste bolesti, postala je sve raširenija među naučnicima, te se sada koristi za liječenje brojnih stanja, od raka do sljepoće.

Međutim, doktori i naučnici koji istražuju HIV, oprezno provode istraživanja vezana za imunoterapiju.

Jedina osoba koja je ikad izliječena od HIV-a je Amerikanac Timoti Braun, poznat kao "berlinski pacijent", jer je izliječen u Berlinu 2007. godine.

Braun je već imao HIV kada mu je dijagnostifikovana leukemija, bolest koštane srži. Presađivanje koštane srži obično je zadnja opcija, jer postoji značajan rizik od smrti, budući da transplantant aktivira sukob između originalnog imunološkog sastava osobe i novog, implantiranog.

Braun nije imao mnogo drugih mogućnosti i ne samo da je preživio operaciju i pobijedio leukemiju, već u njegovom tijelu nije bilo ni traga virusu humane imunodeficijencije (HIV).

Ovaj slučaj je potresao medicinsku zajednicu, a među naučnicima se pojavila nada da bi to mogao biti kraj HIV-a i SIDA-e.

"Mislimo da ćemo uspjeti ponoviti rezultate berlinskog pacijenta, ali to će potrajati neko vrijeme, budući da je potrebno oprezno, korak po korak, provoditi dalje ovo istraživanje" rekao je dr David Margolis, jedan od autora istraživanja.

Ipak, pokušaji da se ponove rezultati su bili neuspješni.

Izvještaj koji je objavio "New England Journal of Medicine" u 2014. opisao je šest pokušaja liječenja bolesnika s HIV-om pomoću matičnih stanica, ali niko nije živio duže od godinu dana nakon postupka.

"Prošlo je punih 10 godina, a doktori su i dalje jako daleko od ponavljanja uspjeha kojeg su postigli s berlinskim pacijentom, a bilo je puno pokušaja" izjavio je dr Margolis.

Danas se HIV pozitivnim pacijentima propisuje antiretrovirusna terapija (ART), koja je sada toliko korisna da može potisnuti ​​virus u roku od šest mjeseci do te mjere da se smatra nedetektabilnim i neprenosivim.

Važno je napomenuti da se nedetektabilnost HIV-a može postići samo dosljednim uzimanjem ljekova, a postizanje dugotrajne povučenosti moguće je samo upornim praćenjem režima koji su doktori prepisali.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније