Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

11. 10. 2018. 07:20 >> 07:05
3

PRVI PUT U SVIJETU

"Odgajili" nos na podlaktici pa ga presadili na lice

Pacijentkinji kojoj je nos u potpunosti bio amputiran zbog invazivnog raka kože, slovenački hirurzi su uradili potpunu rekonstrukciju tog organa služeći se isključivo njenim tkivom i 3D modelom. Nos su prvo implantirali na njenoj podlaktici, a zatim ga presadili na lice.

Potpuna rekonstrukcija nosa, prva takve vrste u svijetu, odvijala se u dvije faze, a obje operacije trajale su ukupno osam sati, saopštili su direktor Klinike za plastičnu i estetsku hirurgiju Univerzitetskog centra iz Ljubljane (UKC) Uroš Ahčan i maksilofacijalni hirurg Vojko Didanovič, koji su vodili tim.

Doktori su prvo uradili trodimenzionalno skeniranje i štampanje modela oštećenog dijela lica pacijentkinje. Zatim su na osnovu 3D modela vezivno tkivo i kožu iz njezine podlaktice modelirali u nos na njenoj podlaktici, gdje je ostao 30 dana dok se nije primio i postao prokrvljen i povezan nervima.

 U zadnjoj fazi tako „oživljeni“ model nosa je iz tkiva pacijentkinje pažljivo presađen na lice.

"Rekonstrukcija nosa nakon potpune amputacije jedan je od najzahtjevnijih zahvata. Pri takvoj operaciji treba razmišljati višedimenzionalno, osigurati čvrstoću kosti i mekih tkiva, kožu u kojoj djeluju nervi, ali i pobrinuti se da rezultat bude trajan i da se osigura dobra funkcija i lijep estetski utisak" kazao je doktor Ahčan.

"Glavna prednost ovog inovativnog pristupa je ta što je nos napravljen iz sopstvenog tkiva pacijenta zbog čega je rehabilitacija kraća“, rekao je Ahčan.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније