Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92.net, objavila B.B. ]

24. 10. 2018. 23:50 >> 23:27

PROTIV BAKTERIJA

Dnevno svjetlo moćan dezificijens

Dnevna ili sunčeva svjetlost pomaže očuvanja zdravlja. Najnovija istraživanja američkih naučnika, pokazala su da u prostorijama koje su osunčane ima upola manje bakterija, nego u sobama koje imaju malo ili nimalo dnevne svjetlosti.

Čak i prije nego što je Florens Najtingejl, engleska bolničarka iz 19. veka obrazovana na Kings koledžu u Londonu, savjetovala da bolnice treba graditi tako da u njih ulazi što više sunca, ljudi su primetili da dnevno svjetlo pomaže očuvanju zdravlja.

Do sada, međutim, nije bilo baš puno istraživanja koja su pokušala to da objasne.

Naučnici sa Univerziteta Oregon sproveli su studiju pomoću modela soba, čija veličina je bila tolika da su u nju mogle da se smjeste lutke.

Cilj im je bio da uporede šta se događa u sobama izloženima dnevnom svjetlu kroz staklo, sobama izloženima ultraljubičastom svjetlu i onima koje su u tami, piše National Public Radio.

Za ogled je korišćena i mješavina prašine prikupljene iz pravih kuća u Portlandu.

Poslije 90 dana, sakupili su prašinu i analizirali prisustvo bakterija koje su se u njoj zatekle.

Pokazalo se da su sobe koje su bile izložene dnevnom svjetlu imale manje bakterija, i to čak upola manji broj onih koje su sposobne da rastu, u poređenju sa tamnim sobama.

Sobe sa ultraljubičastim zracima imale su tek nešto malo manje takvih bakterija, nego one izložene dnevnom svjetlu. Posmatrano je stanje kod oba svjetla, pošto je poznato da je ultraljubičasto dobar dezinficijens.

Naučnike je iznenadilo prisustvo velikog broja bakterija koje mogu da se razmnožavaju, jer je unutrašnja prašina kao pustinja, previše suva za većinu bakterija i drugih stvari koje se razmnožavaju.

U tamnim sobama je bilo 12 odsto bakterija u poređenju sa 6,1 odsto u sobama izloženima ultraljubičastom svjetlu. Ipak, šest odsto od milion bakterija još uvijek predstavlja veliki broj.

Pokazalo se da dnevno svjetlo itekako utiče na kvalitet vazduha.

U sobama sa dnevnim svjetlom nalazi se i manje bakterija koje se nalaze u ljudskoj koži. Neke od njih koje uopšte ne prežive u svijetlim sobama, pripadaju porodici bakterija koje izazivaju respiratorne bolesti.

Naredna studija ovog tima naučnika baviće se time koliko je svjetla potrebno da nestanu klice, pa će tako arhitekte u budućnosti moći da projektuju zgrade imajući taj podatak u vidu.

Mikroorganizme je vrlo teško iskorijeniti iz bolnica i laboratorija. Pokušaj da se oni "istrijebe" iz bolničkog prostora nije najbolji pristup oslobađanja od bakterija, jer su neki mikrobi za nas korisni, kao npr. oni u jogurtu.

Možda bi više smisla imalo obogatiti okruženje u zatvorenom prostoru mikroorganizmima koji nisu štetni ili su čak korisni, smatraju naučnici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније