Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92, objavila B.B. ]

26. 10. 2018. 11:45 >> 11:23

U BRITANIJI

Prva operacija beba u majčinom stomaku

Nekoliko sedmica prije rođenja dvije bebe su operisane u bolnici Univerzitetskog koledža u Londonu, zbog rascjepa kičmenog stuba. Operaciju, obavljenu u stomaku majke, prvu te vrste u Velikoj Britaniji, izvršio je tim od 30 doktora.

Bebe su imale spina bifidu, odnosno rascjep kičmenog stuba, stanje u kom se kičmena moždina ne razvija pravilno i ima prazninu u sebi. 

Obično se liječi nakon porođaja, ali ukoliko se to uradi ranije, bolji su rezultati za dugotrajno zdravlje i pokretljivost.

Tokom 90-minutne operacije koja je sprovedena ovog ljeta, doktori su presijecali otvore u materici. Postupak je rizičan i može doći do preuranjenog porođaja, ali istraživači traže manje invazivne metode.

"Mamu smo stavili na ljekove koji pomažu da se opusti, ali i dalje postoji rizik", rekla je profesorka UCL Ana David, koja je radila na operaciji.

Kako je saopšeno iz bolnice, mama i bebe se dobro oporavljaju.

Prema podacima, više od 200 djece sa spina bifidom rodi se svake godine.

Do tog stanja dolazi kada se neuronska cijev bebe - rani oblik bebinog mozga i kičmene moždine - ne formira pravilno i dovodi do praznina ili kvarova u kičmi i kostima kičme.

Hirurgija može biti rješenje za zatvaranje jaza u kičmi u većini slučajeva, ali često je nervni sistem već oštećen, što dovodi do problema, uključujući paralizu nogu i inkontinenciju.

Nije poznato šta uzrokuje stanje, koje se razvija tokom trudnoće, ali nedostatak folne kiseline može povećati rizik.

"Bilo je djece koja su odrasla nakon fetalne hirurgije koja su hodala i ne biste očekivali da će oni hodati", rekla je dr David.

Neki oblici spine bifide mogu biti samo blagi defekti, ali najčešće je riječ o ozbiljnom stanju, koje može uključivati paralizu mišića, gubitak senzibiliteta, infekcije, gubitak kontrole nad ekstremitetima i sfinkterima i rizik od slabijeg mentalnog razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније