Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Beta, objavila B.B. ]

29. 10. 2018. 15:12   >>  14:49

SZO UPOZORILA

Zbog zagađenog vazduha godišnje umre 600.000 djece

Od jakih infekcija disajnih puteva zbog zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru i napolju, godišnje u svijetu umre 600.000 djece mlađe od 15 godina, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zagađenje vazduha je "kao duvan", izjavio je generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Grebejesus, povodom prve svjetske konferencije o zagađenosti vazduha i zdravlju.

Računa se da čak oko 93 odsto djece mlađe od 15 godina (1,8 milijardi djece u svijetu) udiše zagađen vazduh koji može da im ugrozi zdravlje i razvoj, navodi se u izvještaju SZO.

Organizacija pri UN, je dodala da 91 odsto stanovnika svijeta udiše zagađen vazduh zbog čega godišnje umre po sedam miliona ljudi.

SZO je dodala da zagađeni vazduh utiče na neurološki i razvoj kognitivnih sposobnosti. Djeca izložena zagađenom vazduhu mogu kasnije da imaju hronične bolesti, kao i kardiovaskularne probleme.

"Ta kriza javnog zdravlja zahtijeva povećanu pažnju, ali se njen kritični aspekt često zanemaruje, a to je koliko zagađenje vazduha posebno pogađa djecu", navodi se u izvještaju.

Zagađenost vazduha u zatvorenom i otvorenom prostoru je 2016. izazvala smrt 543.000 djece do pet godina i 52.000 djece od pet do 15 godine koja su oboljela od jakih infekcija disajnih puteva.

SZO dodaje da trudnice izložene zagađenom vazduhu mogu da se porode prije termina ili da bebe imaju manju tjelesnu težinu na rođenju.

Jedan od razloga osjetljivosti djece na posljedice zagađenja je to što dišu brže od odraslih i zbog toga apsorbuju više zagađenja. Pored toga, djeca žive bliže tlu, gdje određeni zagađivači imaju maksimalnu koncentraciju, što može da utiče na razvoj mozga i tijela.

Novorođena i mala djece takođe su osjetljivija na zagađenje u zatvorenom prostoru, posebno u domaćinstvima koja redovno koriste zagađujuće tehnologije i goriva za kuvanje, grijanje i osvjetljenje.

SZO je dodala da je prioritet međunarodne zajednice da ubrza prelazak na "čistu i obnovljivu energiju".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније