Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Radiosarajevo.ba, objavila B.B. ]

31. 10. 2018. 23:45   >>  23:20 1

LOŠE ZA OČI

Vid oštećuju telefoni, pušenje, stara šminka...

Stručnjaci za vid i otkrivanje abnormalnosti i bolesti koje zahvataju oko, upozoravaju da većina ljudi ima nekoliko navika koje mogu uticati na oštećenje vida.

Optometrist Brendan O’Brien kaže da je korišćenje mobilnih telefona i računara posebno štetno za oči, ali da može biti nezdravo i plivanje bez naočara, pušenje i korišćenje stare šminke.

Plivanje je dobro za kardiovaskularno zdravlje, ali ako ne nosite naočare u bazenu, vaše bi oči mogle patiti, posebno ako nosite sočiva i otvarate oči dok ronite.

"Voda u bazenima, moru ili rijeci može iritirati oči i tako ih učiniti podložnima infekcijama. U vodi postoje mikroorganizmi koji mogu ozbiljno oštetiti oko, posebno ako nosite sočiva, jer se bakterije za njih “prilijepe” i tako uzorkuju upalu oka" kaže O’Brien.

Svi znamo da se maskara osuši nakon par mjeseci, ali se kupovina nove vrlo često odgađa jer mogu biti jako skupe.

Prema riječima O’Briena, vrijeme je da odvojite novac za nju, jer se na njoj mogu nakupljati razne bakterije koje mogu uzrokovati crvenilo oka, infekcije, a rijetko i sljepoću.

Mobilni telefoni i računari loše utiču na vid, kažu, između ostalog, istraživanja sprovedena na Univerzitetu Toledo.

Stručnjaci objašnjavaju da se radi o plavom svjetlu na ekranima koje se upija vitalnim stanicama mrežnjače, pa tako "bude" toksične hemikalije, što može dovesti do problema s vidom. Što ste stariji, to ste osjetljiviji na svjetlost ekrana.

Pušenje je takođe jedna od navika koja je štetna za zdravlje očiju. Povećava rizik od nastanka sive mrene i makularne degeneracije.

Stručnjaci savjetuju da se sunčane naočare nose tokom cijele godine.

Osim što služe za zaštitu od sunca, služe i kao zaštita od bilo kakvih štetnih spoljašnjih utjecaja: vjetra, prašine, smoga, odbljesaka... S obzirom na to da je u današnje vrijeme ozonski omotač tanji i sunčevi zraci lakše prolaze do zemljine površine, sunčane naočare bi se trebale nositi tokom cijele godine.

"Nošenjem sunčanih naočara, već od malih nogu možemo usporiti nastanak mrene ili degenerativnih promjena na mrežnjači" ističu strčnjaci.

Takođe, upozoravaju da ne treba prečesto koristiti kapi za oči, koje su djelotvorne za smanjenje pristiska u očima, ali ako se često koriste oko se prilagođava i one više nemaju efekta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније