Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Anadolija, Objavila: M.M.Lj. ]

21. 11. 2018. 23:40   >>  23:11

POKRENITE SE

Za dugovječnost dovoljna umjerena aktivnost

Tim istraživača američke Klinike Klivlend sproveo je opsežnu studiju u kojoj su došli do zaključka da osobe koje su više fizički aktivne u prosjeku žive duže.

Rezultati istraživanja, objavljenog u magazinu "JAMA", u oktobru ove godine, a u kojem je detaljno analizirana fizička spremnost 120.000 osoba u periodu od 1994. do 2017. godine, pokazali su da nivo fizičke aktivnosti značajno može usporiti proces starenja i doprinijeti dugovječnosti ljudi.

Iako je u posmatranom periodu umrlo preko 13.000 osoba koje su učestvovale u istraživanju, istraživači su zaključili da su osobe, koje su bile fizički aktivnije, imale dosta manju vjerovatnoću da dožive preranu smrt.

Studija je, kako su kazali i sami istraživači koji su radili na ovom dugogodišnjem projektu, pokazala da su kardiovaskularne vježbe povezane s dužim životnim vijekom.

Prema ovoj analizi, elitni sportisti imaju čak 80 posto manji rizik smrtnosti u poređenju s osobama s najnižim nivoima aerobne spremnosti.

Ipak, došli su i do zaključka da elitni sportisti nisu imali drastično veće prednosti nad osobama koje su imale prosječan nivo fizičke spremnosti.

Prema tome, savjetuju da je najvažnije da su ljudi redovno fizički aktivni i da vježbaju, bez obzira na tempo fizičkog napora.

Dr Vejl Džejber, kardiolog s Klinike Klivled i vođa tima, koji je radio na studiji, kazao je da podaci do kojih su došli nedvosmisleno pokazuju mnoge prednosti odlične fizičke spremnosti.

"To je skoro kao davanje lijekova ljudima, tačnije davanje sve većih i većih doza lijekova. Slaba fizička spremnost trebala bi se smatrati jakim faktorom rizika kao što su hipertenzija, dijabetes i pušenje - ako ne i jačim od svih njih", rekao je Džejber.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније