Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Objavila: M.L.B. [ Index.hr ]

03. 12. 2018. 10:03   >>  10:07

SAVJETI STRUČNJAKA

Jutarnji rituali zbog kojih se gojite

Već po jutru možemo videti kakav dan nas čeka, pogotovo kada je riječ o ishrani.

Naši jutarnji rituali određuju hoćemo li se prejesti za ručak ili večeru, ali i hoće li tijelo da čuva kalorije "za svaki slučaj".

Posljedica neuredne jutarnje rutine može biti gomilanje kilograma, naročito zimi, piše Bright Side.

Ne jedete obilan doručak

Naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu dokazali su da je ishrana koja uključuje obilan doručak i laganu večeru mnogo efikasnija kad je riječ o održavanju težine od ishrane koja se temelji na čestim i malim obrocima.

Razlog za to je činjenica da naš metabolizam nije jednako brz u različitim periodima. Ako pitate naučnike, nikad ne bi trebalo da odbijete kaloričan doručak, za razliku od "teške" večere.

Ne provodite vrijeme na suncu

Sunčeva svjetlost pomaže da sagorimo kalorije i bijelo masno tkivo. Istraživači sa Univerziteta Alberta u Edmontonu u Kanadi sproveli su eksperiment i dokazali da se količina lipida smanjuje kad je izložena sunčevoj svjetlosti.

To otkriće djelimično objašnjava zašto se lakše gojimo zimi, kad je manje dnevne svjetlosti.

Zaboravljate da popijete čašu vode kada se probudite

Tijelo odrasle osobe sastoji se od 55 do 60 odsto vode, tvrde naučnici. Zato je čaša vode nakon buđenja dobra ideja, jer će ubrzati metabolizam i smanjiti rizik od gomilanja masti. Osim toga, voda pomaže tijelu da se riješi toksina.

Ne vježbate ujutru

Osim prednosti kao što su trošenje kalorija i ubrzavanje metabolizma, jutarnje vježbanje može da pomogne da smanjite apetit.

Istraživanje profesora Eme Stevenson Havijera Gonzaleza pokazalo je da ljudi koji ujutro vježbaju tokom dana manje jedu.

Osim toga, vježbanje prije prvog obroka 20 je posto efikasnije od vježbanja tokom dana.

Slatko jedete za ručak ili večeru

Ako ne možete odoljeti slatkom, pojedite ga ujutro. Pokazalo je to ranije spomenuto istraživanje Univerziteta iz Tel Aviva.

Potcenjujete značaj svojih ljubimaca

Pas može biti vaša pratnja prilikom trčanja, a uz mačku će joga ili istezanje biti zabavni. Osim toga, ljubimci nas opuštaju, pa nećemo posegnuti za kolačićem ili čokoladom kad smo napeti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније