Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

05. 12. 2018. 11:21   >>  10:56

VODA KAO DETEKTOR

Naučnici razvili desetominutni test za otkrivanje raka

Naučnici iz Australije objavili su da su razvili desetominutni test koji može otkriti prisustvo ćelija raka bilo gdje u ljudskom organizmu, javlja CNN, pozivajući se na novoobjavljenu studiju. Test je razvijen nakon što su naučnici na Univerzitetu u Kvinslendu otkrili da rak u kontaktu sa vodom stvara jedinstvenu DNK strukturu.

Test funkcioniše tako što otkriva prisusvo pomenute DNK strukture, što bi moglo da pomogne ranom otkrivanju raka, mnogo ranijem nego do sada, navodi se u tekstu objavljenom u časopisu Nejčr Komjunikejšn.

"Otkriće da kancerogeni molekuli DNK formiraju potpuno drugačije 3D nanostrukture od normalne DNK, bilo je pomak koji je omogućio potpuno nov pristup otkrivanju raka na neinvazivan način u bilo kojem tkivu u ljudskom organizmu, uključujući i krv", rekao je profesor Mat Trau, prenosi CNN.

"Ovo je dovelo do stvaranja prenosivog i jeftinog uređaja za otkrivanje raka, koji bi mogao biti korišten kao pomagalo za dijagnostiku, možda i preko mobilnog telefona", dodao je.

Naučnici širom svijeta rade na istraživanju tehnika koje bi mogle pomoći u ranijem otkrivanju raka, budući da je poznato da dijagnostifikovanje u ranim fazama povećava šanse za uspješnu operaciju i liječenje.

Ranije ove godine, naučnici na Univerzitetu Džon Hopkins u SAD-u, objavili su da su razvili test, nazvan CancerSEEK, koji u krvi traži snake za osam čestih tipova raka. Test radi tako da otkriva prisutnost proteina ali i genske mutacije u uzorcima krvi. Međutim, kako je naglašeno, potrebno je još puno rada prije nego što test bude dostupan za široku upotrebu.

Kako funkcioniše australijski test?

Desetominutni test koji su razvili u Australiji tek treba da bude isproban na ljudima, a potrebna su i velika klinička ispitivanja, prije nego što se bude moglo upotrijebiti na pacijentima. Dosadašnji rezultati su zadovoljavajući. Testovi sprovedeni na više od 200 uzoraka krvi i tkiva, otkrili su ćelije raka sa 90-postotnom tačnošću, poručili su naučnici.

Test je do sada korišćen za otkrivanje raka dojke, prostate, bešike i limfoma, ali su naučnici uvjereni da se može koristiti i za druge vrste raka.

"Naučnici dugo traže jednu zajedničku karakteristiku među raznim vrstama raka kako bi razvili dijagnostičku pretragu koja bi se mogla primijeniti na sve tipove", napisali su Trau i njegovi kolege Abu Sina i Laura KarasKosa u članku za akademski sajt The Conversation, prenosi CNN.

Budući da rak mijenja DNK zdravih ćelija, posebno u pogledu distribucije molekula poznatih kao metilne grupe, test je napravljen tako da detektuje tu promjenu u tečnostima poput vode.

"Korištenjem mikroskopa visoke rezolucije vidjeli smo da se kancerogeni fragmenti DNK savijaju u trodimenzionalne strukture u vodi. To je bilo drugačije od onoga što smo vidjeli da se događa sa DNK normalnog tkiva u vodi", navedeno je u članku.

Test koristi čestice zlata, koje se vežu za DNK pogođenu rakom i tako utiču na molekularne promjene, tako da uzrokuju vidljive promjene u boji. U sljedećem koraku naučnici će u kliničkim istraživanjima na ljudima, pokušati da utvrde koliko rano rak može biti otkriven.

Osim toga, istražuju i mogućnost korištenja različitih tjelesnih tečnosti za otkrivanje različitih tipova raka i to od najranijeg do kasnijih stadijuma kancera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније