Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Index.hr, objavila B.B. ]

03. 01. 2019. 09:10   >>  08:41

PAMETNI TELEFONI

Plavo svjetlo sa ekrana može dovesti do sljepila

Od pojave pametnih telefona i tableta i rasta njihove popularnosti upozorava se kako zračenje tih uređaja ima štetan učinak na ljude. Najnovija istraživanja pokazuju da plavo svjetlo pametnih telefona može dovesti do sljepila.

Istraživanje optičke aktivnosti, sprovedeno na Univerzitetu Toledo u Španiji, pokazalo je kako plavo svjetlo može pretvoriti molekule u očima u ubice stanica. To može dovesti do makularne degeneracije, bolesti oka koja je povezana sa starošću i koja je vodeći uzrok sljepoće.

"Nije tajna da plavo svjetlo šteti našem vidu tako što oštećuje očnu retinu. Naši eksperimenti objašnjavaju kako se to događa, te se nadamo da će to dovesti do terapija za usporavanje makularne degeneracije, poput nove vrste kapi za oči", kazao je dr Ajit Karunaratne, profesor na odjeljenju za hemiju i biohemiju Univerziteta u Toledu.

Plavo svjetlo izaziva određenu hemijsku reakciju za koju Karunaratne kaže da je "toksična" za fotoreceptorske stanice oka.

"Fotoreceptorske stanice ne regenerišu se u očima. Kada su mrtve, zaista su mrtve", objasnio je doktor.

Istraživanje koje je sproveo Institut za globalno zdravlje iz Barselone pokazalo je kako plavo svjetlo može biti povezano s određenim oblicima raka.

"Postoje dokazi koji ukazuju na povezanost izloženosti vještačkom svjetlu noću, s rakom dojke i prostate", rekao je Manolis Kogevinas, istraživač na Institutu i koordinator istraživanja.

Istraživanje Instituta za globalno zdravlje, kaže kako visoka izloženost plavom svjetlu povećava rizik od pojave raka dojke i raka prostate između 1.5 do 2 puta.

Plavo svjetlo emituje i sunce. Kao zaštitu, stručnjaci preporučaju sunčane naočare s UV zaštitom.

U slučaju pametnih telefona i tableta, rizik je najviši pri gledanju u ekran u mraku, zbog čega se preporučuje to izbjegavati što je više moguće.

Proizvođači pametnih telefona i laptopa poput "Applea", "Microsofta" i "Googlea" ugrađuju filtere za plavo svjetlo, koje se može uključiti na uređaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније