Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Objavio: I. P. ]

15. 02. 2019. 08:54   >>  08:36

NUTRICIONISTI

Zdravlje i ljepota u jednom šipku dnevno

Ako se unosi na prazan stomak, jedan šipak dnevno može da učini čuda za naše zdravlje, poručuju nutricionisti. Muke oko čišćenja ovog aromatičnog voća isplatiće se i tijelo će vam biti zahvalno, a kosa, koža i zubi ljepši.

 

Crvena, sočna zrnca mogu da pomognu onima koji pate od bola u zglobovima. Razlog za to su antioksidanti flavonoli, podklasa daleko poznatijih flavonoida.

Flavonoli kojima obiluje šipak bogati su antiinflamatornim agensima koji smanjuju otoke koji izazivaju bolove u zglobovima. Posljedica unosa flavonola iz šipka koji će spriječiti upalne procese biće i čistija koža i zdraviji zubi.

Naravno, oni koji imaju problema sa bolnim zglobovima, a pogotovo oni koji uzimaju terapiju treba da se konsultuju sa ljekarima kako bi bili sigurni da je bezbjedno da u svakodnevnoj ishrani imaju šipak.

Organsko jedinjenje punicinska kiselina zove se po šipku, preciznije njegovom latinskom nazivu Punica granatum. Nalazi se u sjemenu ovog voća, a među “specijalnim moćima” ove kiseline je podsticanje cirkulacije.

To kao posljedicu ima bolju prokrvljenost kože glave, kao i ishranu folikula dlake zbog čega kosa raste brže, više se sija i jača je.

Redovan unos šipka može pomoći i u borbi sa povišenim krvnim pritiskom. Više studija potvrdilo je da dnevni unos oko 140 grama soka od ovog voća može da snizi povišen krvni pritisak.

Osim što ćete uživati, poručuju nutricionisti, jedući šipak možete se boriti i protiv stresa. Istraživački tim britanskog Univerziteta kraljice Margarete utvrdio je da sok od šipka može da smanji nivo hormona kortizola. Na taj način štiti se i srce jer je veliki broj bolesti srca i krvnih sudova posljedica dejstva tog hormona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније