Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

15. 02. 2019. 20:28   >>  20:01

SZO UPOZORAVA

Raste broj oboljelih od malih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da borba protiv širenja malih boginja ne daje rezultate i da je broj slučajeva u svijetu povećan za oko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Agencija Ujedinjene nacije (UN) ukazala je na preliminarne podatke prema kojima postoji pojava malih boginja na globalnom nivou, uključujući bogate države u kojima je stepen vakcinacije, bio visok“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Direktor SZO za imunizaciju, vakcine i biološka pitanja Ketrin Obrajen rekla je da podaci pokazuju da postoji suštinsko povećanje broja slučajeva malih boginja i da se to vidi u svim regionima.

Ona je rekla da postoje epidemije koje su dugotrajne, velike i šire se, da se radi o milionima oboljelih.

SZO je saopštila da je do sada registrovano 229 hiljada slučajeva, dok ih je u 2017. godini bilo 170 hiljada.

Države imaju rok do aprila da prijave agenciji UN slučajeve malih boginja registrovane prošle godine.

Agencija u saopštenju naglašava da je ovo frustrirajuće, jer se bolest može lako spriječiti sa dvije doze vakcine, koja se koristi od šezdesetih godina prošlog vijeka.

Zvaničnici SZO upozorili su na veličinu epidemija u Ukrajini, Madagaskaru, Kongu, Čadu i Sijera Leoneu.

U siromašnim državama problem su marginalizovane zajednice i nedostupnost vakcine, dok je u bogatim državama problem u ležernom odnosu prema malim boginjama i dezinformacijama o vakcini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније