Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix.ba Objavila: M.M.Lj. ]

04. 03. 2019. 20:56   >>  20:21

SAČUVAJTE ZDRAVLJE

Glavni uzroci povišenog krvnog pritiska

Krvni pritisak nije povezan samo s našim genima, on zavisi I od našeg načina i stila življenja. Na njega utiču dijeta, vježbaje i način spavanja, kao i mnogi drugi faktori.

 

Lijekovi koji se uzimaju bez recepta utiču na krvni pritisak. To mogu biti Brufen i sve njemu slične tablete. Tip tableta koji se obično koristi kako bi se tretirali psihički problemi, kao terapija za rak i kontracepcija su obično tablete koje znatno podižu krvni pritisak. Ipak, ljekari savjetuju da uprkos ovome ne prestajete uzimati svoje lijekove bez savjetovanja s vašim ljekarom.

Alkohol i kofein utiču na visok pritisak, a stručnjaci preporučuju da ne unosite više od 300 miligrama kafe dnevno. To su dvije-tri šolje kafe, što je preporučena doza ukoliko ne želite previše podići krvni pritisak.

Prehrambeni dodaci i razne kombinacije u hrani takođe stvaraju probleme s pritiskom. Jaki sirevi, neke vrste mesa i soje imaju visok nivo tiramina, što je supstanca koja izaziva podizanje pritiska.

Da biste imali što tačniji rezultat kada mjerite pritisak, provjerite da li su vam baterije na aparatu za mjerenje napunjene, ispraznite mjehur prije mjerenja i nemojte pušiti cigarete i piti kafu 30 minuta prije nego što izmjerite  pritisak. Dok mjerite pritisak, potrudite se da mirno sjedite dok ne završite proces.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније