Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Nezavisne novine ]

29. 03. 2019. 11:43   >>  11:13

U SAD

Presadili bubreg sa jedne HIV pozitivne osobe na drugu

Američki doktori napravili su prvu transplantaciju bubrega u istoriji, pri kojoj su i donor i primatelj doniranog organa bile HIV pozitivne osobe, a zahvat je napravljen u klinici "Johns Hopkins" u Baltimoru.

Prije je smatrano da HIV pozitivne osobe ne smiju donirati bubreg, jer za njih postoji prevelik rizik od razvoja bolesti na preostalom bubregu. Ali, nova generacija ljekova kojima se HIV pozitivne osobe liječe smatraju se sigurnima što se tiče mogućih nuspojava od bubrežnih oboljenja.

Transplatacija je obavljena u ponedjeljak, a 35-godišnja donorka Nina Martinez iz Atlante, novinarima je rekla da se "osjeća dobro". Rekla je kako je inspiraciju za odluku o donaciji bubrega pronašla u epizodi TV serije "Gray's Anatomy".

"Znala sam da sam ja ta na koju su čekali. Svima koji razmišljaju da krenu istim putem, poručujem da je izvodivo. Upravo sam vam pokazala kako i vrlo sam znatiželjna da vidim ko će me slijediti", izjavila je donatorka.

Osoba kojoj je Martinez donirala bubreg odlučila je da ostane anonimna, a dr Kristina Durand, profesorica medicine i onkologije na "Johns Hopkins" klinici, izjavila je da se pacijentica "prekrasno oporavlja", te dodala kako se ovom operacijom "javnost tjera na drugačiji pogled na HIV".

Ova operacija je još jedan veliki korak naprijed u procesu liječenja HIV pozitivnih osoba. Naime, početkom marta u Velikoj Britaniji jedan je pacijent nakon transplatacije koštane srži prestao biti HIV pozitivan na pretragama koje su uslijedile.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) HIV je još uvijek jedna od najvećih prijetnji za zdravlje čovječanstva, s oko 37 miliona ljudi zaraženih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније