Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Index.hr, objavila B.B. ]

30. 03. 2019. 23:45   >>  23:10

NAUČNICI OTKRILI

Psi mogu nanjušiti epileptični napad prije nego se dogodi

Francuski naučnici tvrde da raspolažu dokazima po kojima psi mogu nepogrešivo nanjušiti poseban miris, koji emituje pacijent neposredno prije epileptičnog napada, prenosi BBC.

Grupa naučnika sa Univerziteta u Renu nada se da bi ovo otkriće moglo pomoći da se predvide napadi osoba koje boluju od epilepsije.

Od ranije je poznato da psi mogu namirisati bolesti poput nekih vrsta raka, potom Parkinsonovu bolest, malariju i dijabetes. Epilepsiju uzrokuje poremećaj električnih signala u mozgu. Bolest može biti nasljedna, uzrokovana moždanim udarom ili nedostatkom kiseonika pri porođaju.

Neke se porodice u kojima ima slučajeva epilepsije, već oslanjaju na životinje u ovakvim slučajevima. Pas koji spava u dječjoj sobi ostale članove porodice može upozoriti na potencijalni epileptični napad koji se može dogoditi usred noći.

U sklopu posljednje studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Scientific Reports", kompanija "Medical Mutts" iz Indianapolisa, čiji se zaposleni bave treniranjem pasa, obučila je pet pasa da prepoznaju miris znoja pacijenta koji ima napad. Psima je na izbor dato sedam uzoraka znoja prikupljenih od drugih pacijenata dok su se opuštali, vježbali ili imali epileptični napad.

Dva psa prepoznala su uzorak uzet za vrijeme epileptičnog napada u dvije trećine slučajeva, a preostalo troje u 100 odsto slučajeva bilo je u pravu.

"Rezultat je vrlo jasan i prvi je korak u identifikovanju mirisa specifičnog za napad. To zahtijeva detaljnu hemijsku analizu koja će omogućiti otkrivanje specifičnih spojeva", kažu naučnici, dodajući da se još ne zna kojim mehanizmom epileptični napadaj utiče na promjenu mirisa znoja.

"Potrebno je sprovesti dodatna istraživanja, no moguće je da promjena elektro-aktivnosti pokreće otpuštanje nekih neurohormona koji su okidač specifičnog mirisa ili se povezuju s molekulama koje se opet povezuju sa stresom. Svakako treba razmotriti sve hipoteze", rekla je za BBC dr Ameli Katala sa Univerziteta u Renu.

Naučnici se, ipak, nadaju da bi i dosadašnje informacije mogle u budućnosti pomoći pacijentima.

"Mogle bi rezultirati značajnim poboljšanjima kada je posrijedi otkrivanje bolesti ili predviđanje napada, a zahvaljujući tim saznanjima dobilo bi se na vremenu, pa bi se nekoj osobi moglo pomoći da nazove pomoć ili potraži sigurnije mjesto prije nego što se napad dogodi", stoji u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније