Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

18. 04. 2019. 23:56 >> 05:17

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Konzumentima kanabisa trebaće veća doza anestezije

Ljudima koji redovno koriste kanabis vjerovatno će trebati dvostruko veća doza anestezije od one uobičajene za operativni zahvat, ukazuje nova američka studija.

 

Kako sve veći broj saveznih država u SAD-u legalizuje marihuanu za medicinsku i rekreativnu upotrebu, proporcionalno dolazi i do povećanja broja pacijenata u operacionim salama koji koriste kanabis širom SAD-a.

Da bi dobili jasniju sliku o tome kako kanabis utiče na efikasnost različitih vrsta anestezije, istraživači su proučavali 250 pacijenata koji su imali minimalno invazivne procedure koje zahtjevaju anesteziju u Koloradu, gdje je rekreacijska upotreba marihuane legalna.

Tačno 25 pacijenata, ili 10 odsto ispitanika, izjavilo je da redovno koristi kanabis. U poređenju s drugim pacijentima, onima koji koriste kanabis trebala je dvostruko veća doza anestetika propofola kako bi se nesmetano mogla sprovesti operacija, pokazalo je istraživanje.

Konzumentima kanabisa je takoše trebalo 14 odsto više analgetika fentanila i 20 odsto više sedativnog midazolama, prenosi Reuters.

"Jasno je da upotreba kanabisa utiče na djelotvornost ova tri lijeka što sigurno izaziva mnoštvo pitanja i o mogućim učincima na druge ljekove kao što su ljekovi protiv bolova, ljekovi za anksioznost i mnogi drugi", izjavio je glavni autor studije dr. Mark Tvardovski iz organizacije “Western Medical Associates” u Koloradu.

Rezultati pokazuju da ljekari moraju razmotriti upotrebu kanabisa prilikom planiranja brige o pacijentima i procjene potrebe za ljekovima, piše tim za istraživanje.

"Najvjerovatnije će se povećati broj pacijenata kojima će trebati veće doze anestetika zbog rekreacijske ili medicinske upotrebe kanabisa", dodao je doktor Vinfrid Hauser iz klinike u Njemačkoj.

Istraživanje je objavljeno u stručnom listu Journal of the American Osteopathic Association.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније