Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Objavila: M.M ]

07. 05. 2019. 17:42 >> 17:48

ODOBRILI PRODAJU U SAD

Elektronski sistem za zagrijavanje duvana bezbjedan

Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) potvrdila je da je IQOS, elektronski sistem za zagrijavanje duvana, usklađen sa principom zaštite javnog zdravlja i odobrila njegovu prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odluka Agencije je uslijedila nakon sveobuhvatne analize zahtjeva za komercijalizaciju koju je kompanija Philip Morris, proizvođač ovog uređaja, zajedno sa kompletnom naučnom dokumentacijom, agenciji predala 2017. godine.

Za razliku od cigareta, IQOS zagrijava, a ne sagorjeva duvan, ne stvarajući pri tom procesu duvanski dim.

To je prvi elektronski uređaj za zagrijavanje duvana koji je od FDA dobio dozvolu za prodaju u SAD. U skladu sa zakonom iz 2009. godine, ova agencija je ovlašćena da reguliše tržište duvanskih proizvoda, što podrazumjeva i nadzor nad inovativnim proizvodima iz ove oblasti.

Komentarišući odobrenje FDA-a, Andre Kalancopulos, CEO Philip Morris International (PMI) je izjavio da ovakva odluka predstavlja važan korak unaprijed za 40 miliona Amerikanaca koji puše klasične cigarete.

„Neki će prestati. Većina neće i za njih IQOS predstavlja bolju alternativu od nastavka pušenja. Do sada je 7,3 miliona ljudi širom svijeta potpuno prešlo sa tradicionalnih cigareta na IQOS. Cilj svih nas u kompaniji Philip Morris je da potpuno zamjenimo cigarete bezdimnim proizvodima koji predstavljaju kombinaciju sofisticirane tehnologije i napredne nauke“, rekao je Kalancopulos naglasivši da je „odluka FDA istorijska prekretnica“ na putu ka tom cilju.

PMI će komercijalizovati IQOS u SAD kroz ekskluzivnu sardnju sa Altria Grupom. Prema riječima CEO-a, kompanija podržava i strogo će se pridržavati smjernica za komercijalizaciju koje je propisao FDA, a koji omogućavaju da IQOS dopre isključivo do onih kojima je i namjenjen – do punoljetnih pušača. 

Kompanija Philip Morris podnjela je FDA-u sveobuhvatna naučna istraživanja kako bi obezbijedila podršku za svoje dvije aplikacije – prvu (PMTA) koja je upravo odobrena i odnosi se na komercijalizaciju IQOS-a na američkom tržištu, i drugu koja se i dalje razmatra, a odnosi se na klasifikovanje ovog proizvoda kao „duvanskog proizvoda modifikovanog rizika“ (MRTP – modified risk tobacco product).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније