Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

27. 05. 2019. 07:30 >> 07:29

STRUČNJACI PREPORUČUJU

Protiv suvoće oka šargerepa i riba

Zbog današnjeg stila života, oči su sklone brojnim problemima, a njihova suvoća je jedan od njih. Da bi ste zaštitili oči, stručnjaci preporučuju što manje korišćenja telefona, tableta, računara, ali i konzumiranje određenih namirnica.

Živimo u digitalnoj eri u kojoj 95 od 100 ljudi koristi laptope, desktop kompjutere i mobitele između 12 i 16 sati dnevno, a isušivanje očiju može dovesti do brojnih teških problema.

Indijski institut za oči je proveo istraživanje i zaključio da bi do 2030. godine čak 275 miliona Indijaca moglo imati problem suvih očiju. Kako biste čuvali zdravlje svojih očiju, potrebno je smanjiti upotrebu digitalnih uređaja i u svoju ishranu uključiti određene namirnice.

Šargarepa se dugo smatra povrćem koje je izuzetno korisno za oči i vid. Bogata je beta-karotenom i vitaminom A koji igraju važnu ulogu kada je riječ o vidu. Takođe, sadrži protein rodopsin koji pomaže retini u apsorpciji svjetla.

Zeleno povrće poput spanaća i kelja je bogato luteinom i zeaksantinom koji štite oči od oštećenja sunčevom svjetlošću, te smanjuje rizik od katarakte.

Sjemenke kao štu su lan, konoplja, čia i suncokret bogate su omega-3 masnim kiselinama i vitaminom E. U kombinaciji s drugim hranljivim materijama, omega-3 masne kiseline i vitamin E, smanjiće makularnu degeneraciju (AMD) povezanu sa starošću.

Citrusi poput grejpfruta, narandži i limuna su bogati vitaminom C, koji pomaže u liječenju bolesti oka. Andioksidanti pomažu u borbi protiv očnih problema povezanih sa starošču.

Riba se smatra jednim od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina. Takođe, ribe kao što su tuna, losos, skuša i pastrmka, sadrže mnogo ribljeg ulja korisnog za vid. Ovo ulje rješava problem suvih očiju koji je rezultat predugog korištenja digitalnih uređaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније