Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Objavio: I. P. ]

29. 05. 2019. 09:16 >> 09:16
4

VJEČITA DILEMA

Jaja puna kontroverze: Jesu li zdrava?

Jaja dominiraju u svim vrstama menija, i obavezna su u doručku bilo da je riječ o brzoj hrani ili takozvanom "zdravom" obroku. Ali, da li jaja podižu holesterol? Treba li da jedete omlet od bjelanaca ili mogu i žumanca? Ili je važno da su organska jaja, i da li su ona hranljivija?

Naučnici su dugo raspravljali o zdravstvenim koristima i rizicima od jaja, a kontroverze se nastavljaju. Nedavna studija objavljena u JAMA magazinu povezala je holesterol u jajima sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja i rane smrti, čak i kada ih jedemo u manjim količinama, prenosi "Tajm".

Ima još mnogo toga što treba da se istraži, ali naučnici, ipak, kažu da je i ovo što se do sada potvrdilo kroz studije, pokazalo da je riječ o zdravoj hrani i da ih ne treba izbjegavati.

Na pitanje da li su jaja zdrava, nutricionisti se slažu da ih proteini i vitamini čine zdravom opcijom.

"Rekao bih da su jaja veoma zdrava, sa 13 esencijalnih vitamina i minerala", kaže dijetetičar Brigit Zejtlin.

"Plus, oni su dobar izvor visokokvalitetnih proteina, a to je ono što naše tijelo koristi za izgradnju i održavanje jakih, zdravih mišića."

Jedno veće jaje ima oko šest grama proteina, ali i 72 kalorije. Jaja su takođe bogata hranljivim sastojcima kao što su biotin, koji pretvara hranu u upotrebljivu energiju, holin, esencijalni mikronutrijent koji pospješuje metabolizam, vitamin A, važan za imuni sistem, lutein i zeaksantn, antioksidanti koji štite tijelo od slobodnih radikala.

Jaja su jedina hrana koja prirodno sadrži vitamin D, koji održava kosti jakima, prenosi Nedjeljnik.

Godinama, žumance je izdvajano kao nezdravo zbog svog holesterola: jedno veće jaje sadrži 186 mg holesterola, a dnevne preporučene doze su manje od 300 mg. Povezivano je sa srčanim oboljenjima, ali nova istraživanja pokazuju da za većinu ljudi, holesterol u ishrani možda neće značajno uticati na nivo holesterola u krvi.

Ipak, druga studija koja je trajala 31 godinu, pokazala je da pola jajeta dnevno, što znači tri ili četiri nedjeljno, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za šest procenata, a od rane smrti za osam procenata.

Zato je važno prethodno konsultovati ljekara, ali ne zaboravite, dodaju stručnjaci, da su koristi od žumanca dovoljna da ih ne isključujete iz ishrane (i to zbog gvožđa, folata, vitamina, luteina i zeaksantina). Nutritivna vrijednost bjelanca svodi se na neke B vitamine i proteine, zbog čega mnogi stručnjaci ohrabruju jedenje cijelog jajeta.

Takođe, omlet će biti ukusniji kada se uključi žumance, a gubi se skoro polovina količine proteina u jajetu kada se ono baci, navode stručnjaci.

Ne treba zaboraviti niti da je holesterol u ishrani od 2015. nešto što se ne smatra onim što podiže podizanje holesterola u krvi.

“Faktori rizika su vjerovatnije povezani sa bolestima srca i uključuju genetiku, sjedelački način života kao i životni stil koji uključuje pušenje i konzumiranje alkohola.”

Kuvana jaja su dobra za vas jer čine protein lakše svarljivijim i povećavaju iskoristivost biotina, ali možete da ih jedete na toliko različitih načina, dodaje Zejtlin.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније