Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Klix, Objavio: I. P. ]

27. 06. 2019. 09:25 >> 09:25

NOVI DOKAZI

Parkinsonova bolest počinje u crijevima?

Sve je više dokaza da Parkinsonova bolest počinje u crijevima. Naime, najnovija istraživanja pokazuju da se proteini za koje se smatra da igraju ključnu ulogu u ovoj bolesti mogu proširiti iz gastrointestinalnog trakta u mozak.

Ljudsko tijelo prirodno stvara protein alfa-sinuklein koji se između ostalog nalazi u mozgu na krajevima nervnih stanica.

Međutim, različite forme ovog proteina koje se skupljaju u jedno povezane su sa oštećenjima nervnih ćelija, kao i sa pogoršavanjem nivoa dopamina. Osim toga, one uzrokuju probleme sa kretanjem i govorom - glavnim obilježjima Parkinsonove bolesti.

Najnovija otkrića podržavaju dugogodišnju teoriju da abnormalno presavijeni alfa-sinuklein može nastati u crijevima, a zatim se proširiti u mozak preko vagusnog živca koji izlazi iz moždanog stabla i koji prenosi signale od i do mnogih organa uključujući i crijeva.

"Nova otkrića podržavaju i daju prve eksperimentalne dokaze da Parkinsonova bolest može početi u crijevima i ići prema živcu vagusu", rekao je Ted Davson, profesor neurologije na medicinskoj školi Univerziteta Džon Hopkins i koautor istraživanja.

Svi eksperimenti rađeni su na miševima.

Istraživači tvrde kako se pogrešno udubljeni alfa-sinuklein širi u mozgu miševa, i vjeruju da se isti simptomi odražavaju i kod ljudi. U ekspermentu je korišćeno stotinu miševa kojima je crijevo ubrizgavan pogrešno udubljeni alfa-sinuklein, nakon čega su pratili stanje.

Nakon mjesec dana pogrešno savijeni protein bio je prisutan u nekoliko struktura unutar moždanog stabla, dok je nakon tri mjeseca bio pronađen i u drugim dijelovima mozga, uključujući amigdulu i dio srednjeg mozga. Nakon sedam mjeseci bio je prisutan u još više područja.

Dalji rad otkrio je da su miševi pokazali pad nivoa dopamina u mozgu, nakon čega je uslijedio progresivni gubitak dopaminskih neurona. Takođe su pokazali probleme u svojim motoričkim sposobnostima, kao što su poteškoće u izgradnji gnijezda, kao i problemi s pamćenjem, tjeskobom i ponašanjem.

Vjeruju da će ova studija pomoći u pronalasku lijeka, te da će ometanje pogrešnog savijanja alfa-sinukleina u crijevima zaustaviti Parkinsonovu bolest.

Ova studija je uslijedila nekoliko mjeseci nakon što je druga grupa istraživača otkrila da su osobe čije je slijepo crijevo uklonjeno u ranim godinama života imala smanjen rizik od kasnijeg razvoja Parkinsonove bolesti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније