Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Sputnjik, objavila B.B. ]

15. 07. 2019. 09:19   >>  09:19

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Broj zaraženih sifilisom drastično porastao

Broj slučajeva sifilisa u svijetu značajno je porastao tokom proteklih deset godina i ta je bolest, prvi put od 2000, postala češća u nekim zemljama od novih slučajeva zaraze HIV-om, upozorili su evropski stručnjaci.

Od 2010. zabilježen je porast od 70 odsto polno prenosivih bolesti, pokazuje izvještaj Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), a porast je podstaknut polnim odnosima bez zaštite i rizičnijim seksualnim ponašanjem homoseksualnih muškaraca.

"Porast zaraze sifilisom koji uočavamo širom Evrope rezultat je nekoliko faktora, među kojima su polni odnosi bez zaštite poput kondoma i održavanje odnosa sa više partnera u kombinaciji s manjim strahom od zaraze HIV-om", kaže Endru Amato Gauči, stručnjak ECDC-a za polno prenosive bolesti.

Evropski izvještaj uslijedio je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca objavila da se oko milion ljudi dnevno zarazi nekom polno prenosivom bolešću, prenio je hrvatski portal "Ekspres".

Neliječeni sifilis prate teške komplikacije i kod žena i kod muškaraca, uključujući mrtvorođenčad ili smrti novorođenčadi i povećani rizik od zaraze HIV-om. Sifilis je bio među vodećim uzrocima smrti beba širom svijeta u 2016.

ECDC sa sjedištem u Stokholmu, koji prati zdravlje i bolesti u Evropi objavio je da je više od 260.000 slučajeva sifilisa zabilježeno u 30 zemalja od 2007. do 2017. U 2017. broj novih slučajeva sifilisa dostigao je najviši nivo, sa više od 33.000 prijavljenih slučajeva, prema ECDC-u.

To znači da je prvi put od početka novog milenijuma u Evropi zabilježeno više novih slučajeva sifilisa nego novih slučajeva zaraze virusom HIV-a, koji uzrokuje sidu.

Problem varira od zemlje do zemlje, pa se stopa više nego udvostručila u pet zemalja – Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj, Islandu i na Malti, ali se prepolovila u Estoniji i Rumuniji.

Gotovo dvije trećine novih slučajeva između 2007. i 2017. u kojima se znala seksualna orijentacija, odnosilo se na homoseksualne muškarce, navodi ECDC i dodaje da su homoseksualni muškarci doprinijeli sa 23 odsto slučajeva, a žene sa 15 odsto novih slučajeva. Broj slučajeva otkrivenih među homoseksualnim muškarcima kretao se od manje od 20 odsto u Letoniji, Litvaniji i Rumuniji do više od 80 odsto u Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Holandiji, Švedskoj i Britaniji.

Endru Amato Gauči kaže kako se čini da je pad zabrinutosti zbog zaraze HIV-om među homoseksualnim muškarcima doprinio širenju zaraze.

"Kako bismo preokrenuli trend moramo podsticati ljude na stalno korišćenje kondoma, kako s novim, tako i s usputnim partnerima", kaže on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније